Dragan Čović, član predsjedništva BiH zajedno s Danijelom Petrović, dekanicom Agronomskog i prehrambenotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru otvorio je prvi laboratorij u BiH za ispitivanje meda i njegovog peludnog svojstva.

Čović i Popović otvaranjeRadi se o projektu koji je uz suradnji s Udruženjem pčelara Hercegovina realiziralo Sveučilište u Mostaru, odnosno Agronomski i prehrambenotehnološki fakultet.

“Pčelari iz Bosne i Hercegovine sada će umjesto u Zagreb ili Beograd svoj med na peludnu analizu moći slati u Mostar”, istaknula je u prigodnom obraćanju prilikom otvaranja laboratorija dekanica Petrović.

“Bitno je naglasiti da ovaj laboratorij nije predviđen isključivo za hercegovački med. U njemu će se raditi analiza meda s područja cijele BiH pa i šire. S obzirom na to da se radi o nastavku priče o zaštiti porijekla hercegovačkog meda, hercegovački pčelari će, u odnosu na pčelare iz drugih krajeva, imati popust pri plaćanju usluga laboratorije. Još jednom želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta”, kazala je Petrović.

“Koliko god ovo možda izgleda mali projekt, on je upravo primjer kako mi trebamo graditi svoju strukturu kako bi vlast funkcionirala na drugi način. Zato postoje dekanica i naša rektorica, kako bi nas jednostavno svaki dan malo podsjećale. Ne vidim nijednog razloga da upravo mi, čiji je to posao, ne definiramo kroz zakonodavstvo ono što vama treba da ovaj laboratorij zaživi u punom kapacitetu. Ovo je možda mali projekt, ali kad ste vi to uspjeli sve ćete uspjeti. Ako znate mene mobilizirati svaki put oko vaše ideje, siguran sam da ćete uspjeti i sve druge. Želim vam da uspijete u tome, a svima nama da slijedimo ove posebne primjere. Ovo je prvi laboratorij ovakvog sadržaja u Bosni i Hercegovini i neka bude još ovakvih sadržaja na našem Sveučilištu”, kazao je član predsjedništva Dragan Čović.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić je čestitala profesorima i studentima Agronomskog fakulteta koji su ovim projektom pokazali zainteresiranost i visoku motiviranost za napredak domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prostorije laboratorije se nalaze na lokalitetu bivše vojarne u naselju Rodoč. Nekada devastirana zgrada obnovljena je iz sredstava Agronomskog fakulteta. Postrojenja za laboratorij su u cijelosti dar pčelara iz Ljubuškog koji su Agronomskom fakultetu dali na korištenje strojeve kojima je novi laboratorij opremljen. (klix.ba)