bjelovarski_sajam_25Nakon tri dana završen je 23. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kome se predstavilo 500-tinjak izlagača iz 15 država.

Organizatori ponosno ističu kako je Bjelovarski sajam središnje mjesto okupljanja najvažnijih poslovnih subjekata u poljoprivredi, obrtništvu, gospodarstvu, lovu i ribolovu, ekologiji i ruralnom turizmu i politici.

Tijekom svečanosti otvorenja, Davorin Posavec, direktor Sajma, ponosno je istaknuo kako je od ove godine tvrtka Bjelovarski sajam d.o.o. postala član udruženja EUROASCO, kojemu pripadaju najveći europski sajmovi.

Posavec je također naglasio kako su uložili 2,5 milijuna kuna u modernizaciju sajamskog prostora te tako podigli kvalitetu sajmovanja. Iako je ova godina posvećena domaćim proizvođačima stočne hrane i traktora, središnji događaj Jesenskog sajma je već 20 godina Državna stočarska izložba koja Bjelovarski sajam izdvaja od svih sajmova u regiji.

Riječ je o specijaliziranoj izložbi u Europi na kojoj se predstavilo 206 uzgajivača iz 18 županija sa 500 grla stoke 35 različitih pasmina, rekla je Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), koja je dodala da je naglasak ipak na domaćim pasminama pa su posjetitelji mogli vidjeti i kokoš hrvaticu i boškarina.

Izložbu je organizirala Hrvatska poljoprivredna agencija i Savez uzgajivača životinja. Posebnu je draž imao 10. Bambino kup, na kojem je sudjelovalo 50-ak djece iz različitih županija i koji je predstavio budućnost hrvatskog stočarstva.

O budućnosti su se brinuli i organizatori te su prvi dan sajma nazvali – Dan otvorenih vrata kada su sajam posjetili učenici osnovnih i srednjih škola. Stručna predavanja su pak, kroz prizmu novih tehnologija, govorila o budućnosti poljoprivredne proizvodnje. Posebna je pozornost posvećena domaćim proizvođačima i izvoznicima stočne hrane te proizvođačima i izvoznicima traktora koji su se predstavili na više od 20.000 četvornih metara neto izložbene površine.

U sastavu ovogodišnjeg Jesenskog sajma održao se i LOREKO (sajam lova, ribolova i ekologije), gdje su se predstavila lovačka društva sa svojim radom, ali i izloženim lovnim trofejima.

Ponajprije stočarski, poljoprivredni, ali i gospodarsko-obrtnički međunarodni sajam otvorio je Franjo Lucić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koji je tom prilikom rekao kako sve ove godine održavanja sajma potvrđuju njegovu važnost i značaj za poljoprivrednike.

bjelovarski_sajam_24Tijekom svečanosti otvorenja govorila je i Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, rođena Bjelovarčanka, koja je bila ponosna što je kao članica Vlade gost na sajmu.

Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara, naglasio je značaj koji sajam ima za grad, ali se i osvrnuo na značajni, a neiskorišteni potencijal proizvodnje hrane.

Damir Bajs, bjelovarski župan, naglasio je kako je ovaj sajam projekt lokalne samouprave, Županije i Grada, a nakon 23 godine održavanja, ovaj je sajam profitabilan, pozitivan i najveći u Hrvatskoj.

Nazočnima na svečanom otvorenju obratila se i Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koja je istaknula kako je ove godine prvi put poljoprivreda proglašena strateškom granom gospodarstva, što do sada nije bio slučaj. (glas-slavonije.hr)