livanjski sirŽeljko Marijan, direktor mljekare Livno, kaže da je hrvatski partner tražio da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja uvoza, ali poučeni prethodnim iskustvom, kada je sir zaustavljen na granici, odgodili su prvu isporuku za 14. rujna.

“Prve količine livanjskog sira već u ponedjeljak će biti isporučene na tržište Europske unije”, potvrdio je Željko Marijan, direktor mljekare Livno, jedne od četiri bosanskohercegovačke mljekare kojima je odobren izvoz mlijeka. I ostale tri mljekare užurbano se pripremaju za izvoz svojih proizvoda na police europskih trgovina, prenosi portal biznis.ba.

Marijan je pojasnio da je hrvatski partner livanjske mljekare tražio da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja.

“Ali, poučeni prethodnim iskustvom, kada nam je kontingent zaustavljen na granici, prvu isporuku odgodili smo do ponedjeljka, 14. rujna, da se ovo sve malo slegne”, kazao je Marijan, prenose sarajevski mediji.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare Milkos, kazao je da u narednim danima očekuju posjete partnera iz Italije kako bi službeno počeli suradnju, a osmišljeni su i novi proizvodi. Za 10-15 dana počinju izvoz u Hrvatsku.

Kemal Hrnjić, direktor bihaćke mljekare Meggle, pojasnio je da ta kompanija nastoji što prije pripremiti proizvode za izvoz.

“Pokušat ćemo iskoristiti sinergiju svojih sestrinskih kompanija u Europi. Računamo na tržišta Italije, Bugarske, Rumunjske, Slovenije, pa i ostalih država zapadne Europe”, kazao je Hrnjić. Vlado Sandić, marketing-menadžer Mlijekoprodukta, istaknuo je da trenutno rade na narudžbama te očekuju da će s izvozom početi do kraja rujna. (banka.hr)