U 2020. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija. Vrijednosno najznačajnije su paštete koje nose 47% vrijednosne prodaje namaza. Slijede mliječni namazi s 25%, čokoladni namazi imaju 19% i na kraju su voćni namazi s 9% vrijednosnog udjela.

U grupu kategorija namazi uključene su paštete, čokoladni namazi, mliječni i voćni namazi. Kategorija pašteta uključuje proizvode na kojima je jasno naznačeno da su paštete (pate). Mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama i imaju dugačak rok trajanja. Uz dugotrajne paštete u kategoriju su uključene i one koje nisu trajne i potrebno ih je čuvati u hladnjaku. Zamjena za paštetu također je dio ove grupe kategorija, a na proizvodima je naznačeno da su paštete, ali im je baza soja kojoj se mogu dodati različite vrste povrća. Uz to, kategorija uključuje i namaze koji za osnovu imaju meso, ribu, povrće ili kombinaciju nečeg od ovo troje. Na proizvodima je jasno naznačeno da su paštete, namazi ili namazi za sendviče.

Čokoladni namazi pakirani su u staklenke, tube ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku u kojem jesu ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.

Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni od sira ili svježe mliječne kreme, skladište se isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice. Ovdje su uključeni i nemliječni sirni namazi. To su proizvodi napravljeni kako bi zamijenili sirni namaz okusom i izgledom, a napravljeni su od zamjenskih sastojaka kao što je tofu.
Voćni namazi uz sve vrste marmelada i džemova, koji služe kao namaz za kruh ili koriste za pripremu kolača, uključuju i marmelade i džemove za dijabetičare.

U 2020. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija. Vrijednosno najznačajnije su paštete koje nose 47% vrijedsne prodaje namaza. Slijede mliječni namazi s 25%, čokoladni namazi 19% i na kraju su voćni namazi s 9% vrijednosnog udjela.

Kroz moderne formate prodaje se više od dvije trećine vrijednosne prodaje namaza (69%), dok se preostali dio (31%) prodaje kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 m2 prodajne površine.

Količinska prodaja namaza u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ima pozitivan predznak. U ukupnoj količinskoj prodaji čokoladni namazi zauzimaju 22% udjela, voćni namazi imaju 17%, mliječni namazi 27% i paštete 34% udjela. Vodeća tri proizvođača u namazima po količinskoj prodaji su (abecednim redom): Belje, Podravka i trgovačke robne marke, koji zauzimaju 52% ukupne količinske prodaje namaza.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u studenom 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju slatkih namaza (sweet spreads). Rast vrijednosne prodaje usporio je tijekom 2020. godine, navodi se u sažetku te dodaje kako je razlog tome što je trend premiumizacije, koji je bio vrlo snažan u prethodnih nekoliko godina, oslabio u uvjetima pandemije koja je donijela ekonomsku disrupciju.
Med nastavlja ostvarivati više od pola vrijednosne prodaje u segmentu slatkih namaza. Često ga se koristi kao zaslađivač umjesto šećera te je zabilježio daleko najsnažnije rezultate u formi rasta vrijednosti prodaje u cijelom segmentu slatkih namaza tijekom posljednjih pet godina, što se u velikoj mjeri ima zahvaliti rastu popularnosti tradicionalnih domaćih, organskih i drugih specijalnih varijanti meda.
U čokoladnim namazima nove su formulacije pomogle Lino Ladi da smanji razmak naspram vodeće Nutelle koja zadržava svoju čelnu poziciju uz pomoć snažne marketinške podrške. Ipak, Ferrero se suočio s velikom krizom u percepciji javnosti nakon što je objavljeno da koristi različite formulacije Nutelle na različitim tržištima, navode u sažetku analitičari Euromonitor Internationala.