angelo-turati-predsjednik-uprave-metro-cash-carry-hrvatskaTrgovački lanac Metro predstavio je na današnjoj konferenciji za medije inicijativu za postupak certifikacije svih dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda koji proizvode vlastite robne marke Metroa.

To je važan korak koji osigurava maksimalnu sigurnost proizvoda trgovačkih marki i omogućuje dobavljačima i proizvođačima postizanje veće konkurentnosti kao i lakši pristup europskim i svjetskim tržištima, rečeno je na konferenciji.

Certifikacija se provodi prema jednom od priznatih standarda GFSI-ja (Global Food Safety Initiative), a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski će proizvođači, koji proizvode robne marke za Metro, morati posjedovati međunarodni certifikat kvalitete koji je priznao GFSI.

To znači da će Metro, od 1. srpnja 2013. godine, u Hrvatskoj poslovati isključivo s proizvođačima i dobavljačima prehrambenih proizvoda vlastitih robnih marki koji će posjedovati jedan od devet priznatih GFSI standarda, kao što je, primjerice, International Food Standard.

Od ukupno pedesetak proizvođača koji za Metro trenutno proizvode trgovačke marke, već njih 15 ima uveden standard koji im omogućuje nesmetan izvoz robe na europska tržišta.

Kako bi proizvođačima svojih robnih marki pomogao u uvođenju IFS standarda i olakšao dobivanje certifikata, Metro je zajedno s certifikacijskom ustanovom TÜV Croatia organizirao dvodnevne IFS radionice.

Radionice su se održavale u poslovnim prostorima Metroa tijekom svibnja i lipnja na kojima su stručni predavači tumačili sve zahtjeve IFS standarda, a polaznici vježbama svladavali lakšu primjenu postavljenih zahtjeva. Prema iskustvima TÜV Croatije, takve radionice značajno smanjuju vrijeme i troškove procesa pripreme te implementaciju IFS standarda.

“Iznimno nam je drago što smo bili u mogućnosti organizirati edukacijske seminare za naše dobavljače i proizvođače. Kvaliteta i sigurnost za Metro uvijek su na prvom mjestu, kao i jačanje i širenje partnerstva s hrvatskim proizvođačima hrane. Kupci i trgovački lanci imaju visoke standarde kada je riječ o kvaliteti i sigurnosti, a međunarodna norma za hranu daje učinkovit i transparentan alat za proizvođača. Stoga certificiranje smatramo neophodnim za rast i razvoj kao i konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu”, rekao je Angelo Turati, predsjednik Uprave Metro Cash & Carryja u Hrvatskoj.

metro-gfsi-bannerPostupkom certifikacije bit će obuhvaćeni svi dobavljači robnih marki Metroa: Aro, Fine Food, Horeca Select i Rioba.

Posjedovanjem nekog od priznatih standarda GFSI-ja hrvatskim proizvođačima otvara se mogućnost prodaje proizvoda unutar Metro Grupe koja posluje u 32 zemlje Europe, Azije i Afrike, kao i drugim trgovačkim lancima u Europi i svijetu, ističu iz trgovca.