Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni Proljetni sajmovi

Na Zagrebačkom velesajmu otvoreno je sedam specijaliziranih sajmova pod zajedničkim nazivom Proljetni sajmovi, a njima se predstavlja 711 izlagača iz 29 zemalja

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvoreno je sedam specijaliziranih sajmova pod zajedničkim nazivom Proljetni sajmovi, na njima se predstavlja 711 izlagača iz 29 zemalja na ukupnoj izložbenoj površini od 27.900 četvornih metara.

Riječ je o 3. međunarodnom sajmu turizma CroTOUR, 2. međunarodnom sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA, 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita, 34. međunarodnom sajmu graditeljstva i opremanja TEGRA, 52. međunarodnom sajmu obrtništva, 20. međunarodnom sajmu alatnih strojeva i alata BIAM i 23. međunarodnom sajmu zavarivanja.

Sajmove je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor koja je danas u službenom posjetu Bugarskoj. Istaknuo je kako Hrvatskoj danas više nego ikad treba optimizma, jer iz pesimizma nema napretka.

Naglasio je kako Vlada itekako brine o malom i srednjem poduzetništvu o čemu svjedoči 326 milijuna kuna namjenjenih poticanju malog i srednjeg poduzetništva, napominjući da u Hrvatskoj ima dosta financijskih sredstava za razvoj gospodarstva.

Istaknuo je podatke o rastu industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca, smanjenom deficitu robne razmjene te stagnaciji nezaposlenosti u ožujku. Dolazi do stagnacije rasta nezaposlenosti i uvjeren sam da će idući mjesec podaci biti bolji, kazao je.

Najavio je kako će Vlada i dalje donositi odlučne mjere, ući će u snažne reformske procese, otvorit će se pitanje povlaštenih mirovina i parafiskalnih nameta.

Razdoblje pred nama bit će teško, ali treba s optimizmom gledati naprijed, kazao je Milinović.

Dodao je kako je “danas preozbiljno vrijeme za nabacivanje političkim pamfletima i porukama” te kako nacionalni interes Hrvatske mora biti u prvom planu.

Organizatori očekuju da će sajmove, koji se održavaju do 17. travnja, posjetiti više od 30 tisuća posjetitelja.

U sklopu sajmova biti će održano niz stručnih skupova, okruglih stolova i prezentacija.

Tako će se danas u sklopu sajma Obrtništva održati tradicionalni Obrtnički forum na temu “Mogućnosti izlaska iz krize”, na kojem će biti riječi o smjernicama razvoja obrtništva u naredne dvije godine, dostupnosti i načinima korištenja europskih fondova itd.

U sklopu sajma turizma CroTOUR bit će održan Hrvatski turistički forum na temu “U susret sezoni 2010”, dok će u petak u sklopu sajma graditeljstva biti održan tradicionalni Dan graditelja na kojem će se razmatrati aktualna pitanja graditeljske struke u Hrvatskoj. (H)