dani-turizma-i-enogastronomije-003Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjelovat će 258 izlagača iz 16 zemalja.

Riječ je o međunarodnim sajmovima turizma CroTOUR, hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita i hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa Hotel & Gastroteh.

Voditelj Podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević na svečanom je otvorenju istaknuo kako će tijekom naredna četiri dana Zagrebački velesajam biti središnje mjesto predstavljanja svega onoga po čemu svijet prepoznaje Hrvatsku: turizam, zdrava hrana, pića, posebno vrhunska vina te hotelsko-ugostiteljska oprema i catering.

Otvarajući sajmove, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo naglasio je kako turizam ima velik značaj u razvoju cjelokupnog gospodarstva ne samo zbog izravnih gospodarskih učinaka nego i činjenice da turistička potrošnja značajno pridonosi povećanju razmjerno malog nacionalnog tržišta omogućavanjem takozvanog nevidljivog izvoza.

Dodao je kako je danas turizam izišao iz okvira industrije i postao društveno – ekonomski fenomen. Njegov daljnji razvoj i formiranje proizvoda i otvaranje novih destinacija trebao bi biti rezultat prethodnih iskustava u kombinaciji s novim trendovima i željama turističkih potrošača, imajući na umu specifičnost regije i načela održivog razvoja.

Valjalo je istaknuo kako je u budućnosti potrebno puno više tematizirati održivi razvoj, definirati jasnu strategiju i postaviti ciljeve te uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način.

Turizam ne čine samo infrastruktura već prvenstveno ljudi koji u njemu rade, kazao je Valjalo napominjući kako Ministarstvo turizma provodi niz aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao prioritetnom cilju.

Također, nastavlja s pripremom izmjena i dopuna zakonske regulative kako bi se osigurala kvalitetna priprema i provođenje turističke sezone te olakšalo poslovanje u turističkom sektoru. Želja nam je također, kazao je, pronaći najbolje modele privatizacije preostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te u što većom mjeri iskoristiti potencijal bivših vojnih objekata.

“Strategijom razvoja hrvatskog turizma želi se definirati dugoročna vizija i ciljevi turizma koji će omogućiti sustavan pristup i jasno postavljanje smjernica za upravljanje turizmom te povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Strategija koja je u izradi bit će prva prava strategija od samostalnosti Hrvatske”, rekao je Valjalo.

U sklopu sajma CroTOUR održat će se radionice B2B – susret touroperatora i turističkih tvrtki “Buy Croatia” za 2012. i ugovaranje za 2013. kao i upoznavanje s potrebama i željama kupaca turističkih aranžmana i konkurencijom.

Održat će se i stručni skup na temu “Hrvatske turističke agencije ususret ulasku u EU”, a bit će  održane i skupštine udruga putničkih agencija i hotelijera.

Posebno zanimljiv bit će “Cro Summer Job”  u sklopu kojega će se nuditi sezonski poslovi za ovu godinu.

Na sajmu Vinovita izabrat će se i najbolji mladi vinar, dok će u sklopu sajma Hotel & Gastroteh biti održano savjetovanje o strategiji održivog turizma.