Nagodba vjerovnika u Agrokoru i početak gradnje Pelješkog mosta gospodarski događaji 2018.

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško, naglasio je da je nagodba vjerovnika najvažniji gospodarski proces koji se u Hrvatskoj dogodio u tekućoj godini, kazavši da su uloženi veliki napori da se nagodba postigne i kroz nju osigura održivo poslovanje kompanije

Početak gradnje Pelješkog mosta i nagodba vjerovnika u Agrokoru, po izboru u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, proglašeni su u ponedjeljak gospodarskim događajima u 2018., dok su predsjednici uprava Podravke Marin Pucar i Adrisa Ante Vlahović proglašeni gospodarstvenicima godine.

Za početak gradnje Pelješkog mosta kao gospodarskog događaja 2018. odlučili su se čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, dok je nagodba u Agrokoru odabrana kao gospodarski događaj godine od strane stručnog žirija.

Glasovima čitatelja, pak, za gospodarstvenika u 2018. odabran je Pucar, a odlukom žirija Vlahović.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, primajući nagradu, kazao je da je most Pelješac puno više od prometne građevine te da će taj most obilježiti graditeljstvo našeg naraštaja.

Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation u travnju ove godine potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka. Predviđa se da će gradnja mosta trajati tri godine.

Pelješki most proglašen je projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju. Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško naglasio je da je nagodba vjerovnika najvažniji gospodarski proces koji se u Hrvatskoj dogodio u tekućoj godini, kazavši da su uloženi veliki napori da se nagodba postigne i kroz nju osigura održivo poslovanje Agrokora.

“Nije bilo lako, opseg posla je bio ogroman, rokovi su bili vrlo kratki, bilo je napeto, bilo je puno kompromisa. Ali na kraju, potvrda kojom su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu pokazuje da smo postigli dobar dogovor”, rekao je Peruško primajući nagradu.

Proces je, smatra, pokazao da društvo može u trenutku krize odgovoriti na pravi način – od pravovremene reakcije Vlade do toga da su financijski vjerovnici pravovremeno dali novac u prvom dijelu procesa kako bi se održalo poslovanje.

“Tim procesom Hrvatska je stekla vrlo dobru referencu da je sposobna na pravnom području omogućiti kompanijama da odrade velika financijska restrukturiranja”, zaključio je Peruško, ocijenivši da je to poslovna prilika za državu, jer ima još sličnih procesa po Europi.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj zakona bio postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.

Nagodba, koju su u srpnju prihvatili vjerovnici, ima oko 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a sastoji se od dva dijela – pripremnog i provedbenog. Ukupne tražbine vjerovnika s pravom glasa iznosile su 33,76 milijardi kuna.

Primajući nagradu za gospodarstvenika godine po izboru čitatelja Marin Pucar zahvalio se svim Podravkašima koji rade u 24 zemlje svijeta, rekavši da je to i njihova nagrada.

“Ono što nas čini posebnim i uspješnim je upravo ova godina, godina najboljih rezultata Podravke u zadnjih 25 godina. Godina u kojoj smo ostvarili najveću greenfield investiciju, obnovili našu farmaceutsku industriju Belupo, godina u kojoj smo pokazali i nacionalnu komponentu kada smo stali na čelo udruge dobavljača”, naglasio je Pucar.

Ante Vlahović zahvalio je prisutnima što su prepoznali ono što radi njegova tvrtka i on osobno, vrednujući Adrisovu usmjerenost na izvrsnost i znanje kao temeljene pretpostavke konkurentnosti, bez koje u globaliziranom svijetu nema ni dugoročne održivosti.

“Uz rastuće poslovne rezultate, investicijske projekte, siguran sam da nisu ostale nezapaženi ni naša socijalna osjetljivost i društvena odgovornost. Itekako držimo do etičkih principa i časti u poslovanju”, zaključio je Vlahović.

U uvodnom panelu, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da se u ovom trenutku njegovo ministarstvu radi listu potencijalnih investitora i da će biti zadovoljan ako se u iduće dvije godine privuče barem 20 posto investitora s te liste. To će, kaže, značiti da će država dobiti 20-ak tisuća visokokvalificiranih i dobro plaćenih radnika.

Isto tako, istaknuo je da će se sljedeće godine kroz socijalni fond osigurati 6.000 stipendija umjesto dosadašnjih 3.000, a iznos stipendija će se uvećati s 9.000 na 18.000 kuna godišnje. (Hina)

Prethodni članakBAT: Više trošarine na cigarete mogle bi dovesti do porasta crnog tržišta
Sljedeći članakMastercard i Konzum za djecu iz socijalno ugroženih obitelji