Namazi: Cjenovne akcije potiču rast

U okviru promatrane kategorije ukupno 34,4% vrijednosne prodaje u 2019. godini dolazilo je od proizvoda na cjenovnim akcijama ili od promotivnih pakiranja. Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 93,5% ukupne promotivne prodaje, a vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je porast od 10,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Kategorija namaza uključuje paštete (dugotrajne paštete, paštete koje moraju stajati u hladnjaku i imaju kraći rok trajanja te zamjene za paštete), mliječne namaze (namazi na bazi maslaca i namazi na bazi sira), čokoladne namaze te voćne namaze (džemovi, marmelade i želei). Prema podacima koji se odnose na period od siječnja do prosinca 2019. prodaja ove kategorije zabilježila je rast vrijednosne prodaje od 4,5%, dok je količinska prodaja također ostvarila rast od 2% u odnosu na prethodnu godinu. U okviru promatrane kategorije ukupno 34,4% vrijednosne prodaje dolazilo je od proizvoda na cjenovnim akcijama ili od promotivnih pakiranja.

U priloženim grafičkim prikazima predočeni su udjeli promotivne prodaje u ukupnoj prodaji kategorije namaza u razdoblju od siječnja do prosinca 2019. u usporedbi s istim periodom prethodne godine, prema gore navedenim segmentima. Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 93,5% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja čine 6,5%. U odnosu na isti period prošle godine, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je porast od 10,3%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila pad od 3,9%. Prosječan popust na razini kategorije iznosio je 21,4%. Na temelju prikazanih podataka vidljivo je da su čokoladni namazi bili najviše podložni prodaji kroz promocije, dok su voćni namazi najmanje podložni prodaji kroz promocije te se uglavnom prodaju po redovnim cijenama.

Prethodni članakSiniša Trbojević: JTI Hrvatska – Inovacijama odgovaramo na zahtjeve potrošača
Sljedeći članakMoller Maersk očekuje oporavak potražnje u prvoj polovini 2021. godine