napolitanke-midiUnatoč negativnim kretanjima u maloprodaji, kategorija napolitanki bilježi kontinuirane stope rasta

Raznovrsnost ponude u kategoriji napolitanki u posljednjih je nekoliko godina značajno napredovala. Dok su nekad napolitanke zapravo bile vafli punjeni kremom od čokolade, lješnjaka ili vanilije, danas postoji cijeli niz punjenja, okusa te pakiranja kojima proizvođači žele zadovoljiti potrebe potrošača.

BOGATSTVO PONUDE
Mnogi su u razvoju svojih brendova i asortimana otišli tako daleko da su proizveli i premium brend među napolitankama te se s raznovrsnošću ponude i raspon cijena značajno proširio.

Ono što je zanimljivo kod ove kategorije proizvoda je da, unatoč padu maloprodaje i kupovne moći potrošača, napolitanke bilježe samo trendove rasta.

Treba naglasiti kako ova kategorija obuhvaća sve vrste napolitanki (vafla), prelivene i ne prelivene čokoladom. One mogu biti različitih punjenja, okusa, oblika i različitih veličina.

S druge strane, ova kategorija ne uključuje prazne vafl “rolice”, kornete za sladoled, kao ni ostale vrste keksa ili čokoladnih tabli s vaflima i kekse.

napolitanke-vafli-kolicinski-udjeli-prema-vrsti-graf001KATEGORIJA U PLUSU
Na hrvatskom je maloprodajnom tržištu u razdoblju od travnja 2011. do ožujka 2012, ne računajući Cash & Carry, specijalizirane i diskontne prodajne objekte, kategorija napolitanki ostvarila količinsku prodaju od 9 milijuna kilograma, što je za 2,9 posto više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Istodobno, vrijednosna prodaja iznosila je 356,7 milijuna kuna, što je porast za 4,4 posto. U realizaciji kategorije nepreliveni vafli imaju značajno veći udio (82%) u odnosu na prelivene vafle koji zauzimaju 18 posto udjela na tržištu.

U SVIM FORMATIMA
Gotovo trećina ukupne prodaje vafla ostvari se kroz supermarkete (301–2500 m2), kroz koje se proda 32 posto ukupnih količina, a slijede velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) s 21 posto i srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m2) s 20 posto.

napolitanke-vafli-lokacija-prodaje-graf002Po vrijednosti plasmana napolitanki od formata dalje slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) sa 16 posto, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 9 posto, te trgovine na benzinskim postajama i kiosci, koji zajedno prodaju 2 posto kategorije.

Vodeći proizvođači na hrvatskom tržištu u promatranih godinu dana su Kraš (Kraš, Mira, Sara, Batons, Tortica, Jadro), Koestlin (Koestlin), Ferrero (Duplo, Kinder, Raffaello) i Zvečevo (Valisa). Važno je naglasiti kako četvrtinu količinske prodaje nose trgovačke robne marke, koje već duže vremena bilježe trend rasta.

EKO NAPOLITANKE
Uz standardnu podjelu na vafle prelivene čokoladom i vafle bez preljeva postoji cijeli niz proizvoda koji zadovoljava različite potrebe potrošača.

Tako, primjerice, na tržištu postoje ekološke i bezglutenske napolitanke te napolitanke za dijabetičare koje popunjavaju zasebnu tržišnu nišu a među kojima su najznačajniji predstavnici napolitanke Chrich, Dr. Schaer i Kraš.

Riječ je o napolitankama čiji su sastojci u potpunosti prirodni, ne sadrže kemijsko-sintetske dodatke niti konzervanse, a kao zaslađivač se u njihovoj proizvodnji koristi smeđi šećer.

Sve je veći broj ljudi osjetljivih ili alergičnih na sastojke poput glutena, pšenice, laktoze i jaja, a kako je zadovoljstvo kupca cilj svih trgovaca logično je da u svoju ponudu uvrste i ekološke proizvode, uključujući i kategoriju napolitanki.

OKUSI I PAKIRANJA
Navedeno dovoljno govori o razvoju kategorije u kojoj se inovacije ne svode samo na ponudu novih okusa. A kad je o okusima riječ i njihova raznovrsnost je velika pa se tu mogu naći kreme od čokolade, kakaa, mlijeka, vanilije, lješnjaka, tamne čokolade, kokosa, te razni voćni okusi.

Pakiranja su također prilagođena svim potrebama potrošača, od malih 15 gramskih do velikih obiteljskih pakiranja od 840 grama. Jedna od bogatijih kategorija kad je u pitanju raznovrsnost ponude dobrim marketinškim pristupima i razvojem cijelog niza proizvoda uspijeva i dalje zadržati pozitivan trend.

Milanka Ćorić, Market Analyst
nielsen-logo-potpis-wide