Napunjena prva nacionalna staklenka meda

Svaka nacionalna staklenka mora biti označena znakom "Med hrvatskih pčelinjaka" u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg potrošači mogu provjeriti podrijetlo meda

Prva nacionalna staklenka meda (Foto: Facebook)

Prva nacionalna staklenka meda napunjena je u četvrtak u Kući meda u Županji.

Pravo punjenja imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u upisnik Hrvatskog pčelarskog saveza kao i oni koji su upisani pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. Njenu izradu naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml – 900 grama , 580 ml – 720 grama, 370 ml-450 grama i 210 ml – 250 grama).

Pčelari će moći zadužiti 30 staklenki po košnici. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena znakom “Med hrvatskih pčelinjaka” u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg potrošači mogu provjeriti podrijetlo meda.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom “zemlja podrijetla Hrvatska“.

“Sve će biti strogo kontrolirano s ciljem da je isključivo hrvatski med u hrvatskim staklenkama, a poanta je da potrošač kada dođe u trgovinu bude siguran da je u staklenki, neovisno od proizvođača, domaći, hrvatski med”, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je napunio prvu staklenku, dodajući kako je riječ o promociji hrvatskog pčelarstva i dodatnoj potpori hrvatskim pčelarima.

Upozorio je kako se u Hrvatskoj godišnje pojede svega dva kilograma meda po stanovniku, iako imamo odličan med.

Najviše se proda u trgovačkim lancima, ima i za izvoz
U Hrvatskoj postoji oko 11.000 pčelara od kojih je u Hrvatski pčelarski savez uključeno njih oko 7.500, dok ovu staklenku sukladno propisanim uvjetima može koristiti 5.043 pčelara, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbas.

Najviše meda u Hrvatskoj se po njegovim riječima, proda u trgovačkim lancima što, ocijenio je, za pčelare nije dobro. U Hrvatskoj se godišnje proizvode između sedam i 10.000 tona meda, a potroši se oko 5.500 tona, kaže Vrbas.

“To znači da imamo suficit u proizvodnji i da nema mjesta uvozu. Međutim, prošle godine uvezli smo 1.589 tona meda, a u prvih osam mjeseci ove godine 1.380 tona”, rekao je Vrbas.

Promociji prve nacionalne staklenke meda nazočan je bio velik broj pčelara s područja Vukovarsko-srijemske županije. “Pozdravljamo ovu akciju, jer ona štiti hrvatske pčelare od velikih trgovačkih lanaca i njihovih robnih marki”, kazao je Krešimir Čolić koji je s županjskim pčelarom Danijelom Čajkom prije sedam godina osnovao Kuću meda koja u vlasništvu ima 250 košnica.

Tijekom boravka u Županji ministar Tolušić razgovarao je s gradonačelnikom Davorom Miličević o programima ruralnog razvoja, otvorio reciklažno dvorište te obišao tvornicu kombajna Deutz Fahr koja godišnje proizvede oko 400 kombajna od kojih je najveći broj namijenjen izvozu. (Hina)

Prethodni članakAkvakultura čini 45 posto izvoza ribarstva
Sljedeći članakPredstavljen Nacionalni plan protiv raka