VijestiZemljaNapunjena prva nacionalna staklenka meda

Napunjena prva nacionalna staklenka meda

Prva nacionalna staklenka meda napunjena je u četvrtak u Kući meda u Županji.

Pravo punjenja imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u upisnik Hrvatskog pčelarskog saveza kao i oni koji su upisani pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. Njenu izradu naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml – 900 grama , 580 ml – 720 grama, 370 ml-450 grama i 210 ml – 250 grama).

Pčelari će moći zadužiti 30 staklenki po košnici. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena znakom “Med hrvatskih pčelinjaka” u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg potrošači mogu provjeriti podrijetlo meda.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom “zemlja podrijetla Hrvatska“.

“Sve će biti strogo kontrolirano s ciljem da je isključivo hrvatski med u hrvatskim staklenkama, a poanta je da potrošač kada dođe u trgovinu bude siguran da je u staklenki, neovisno od proizvođača, domaći, hrvatski med”, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je napunio prvu staklenku, dodajući kako je riječ o promociji hrvatskog pčelarstva i dodatnoj potpori hrvatskim pčelarima.

Upozorio je kako se u Hrvatskoj godišnje pojede svega dva kilograma meda po stanovniku, iako imamo odličan med.

Najviše se proda u trgovačkim lancima, ima i za izvoz
U Hrvatskoj postoji oko 11.000 pčelara od kojih je u Hrvatski pčelarski savez uključeno njih oko 7.500, dok ovu staklenku sukladno propisanim uvjetima može koristiti 5.043 pčelara, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbas.

Najviše meda u Hrvatskoj se po njegovim riječima, proda u trgovačkim lancima što, ocijenio je, za pčelare nije dobro. U Hrvatskoj se godišnje proizvode između sedam i 10.000 tona meda, a potroši se oko 5.500 tona, kaže Vrbas.

“To znači da imamo suficit u proizvodnji i da nema mjesta uvozu. Međutim, prošle godine uvezli smo 1.589 tona meda, a u prvih osam mjeseci ove godine 1.380 tona”, rekao je Vrbas.

Promociji prve nacionalne staklenke meda nazočan je bio velik broj pčelara s područja Vukovarsko-srijemske županije. “Pozdravljamo ovu akciju, jer ona štiti hrvatske pčelare od velikih trgovačkih lanaca i njihovih robnih marki”, kazao je Krešimir Čolić koji je s županjskim pčelarom Danijelom Čajkom prije sedam godina osnovao Kuću meda koja u vlasništvu ima 250 košnica.

Tijekom boravka u Županji ministar Tolušić razgovarao je s gradonačelnikom Davorom Miličević o programima ruralnog razvoja, otvorio reciklažno dvorište te obišao tvornicu kombajna Deutz Fahr koja godišnje proizvede oko 400 kombajna od kojih je najveći broj namijenjen izvozu. (Hina)

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...