U Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split otvorena je nova dnevna bolnica i laboratorij za pripremu citostatika te je predstavljen Nacionalni plan protiv raka. Svečanom otvorenju i predstavljanju prisustvovali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Klinika za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split jedna je od vodećih onkoloških ustanova u Hrvatskoj i široj regiji koja već gotovo pedeset godina provodi visoke standarde u liječenju bolesnika sa zloćudnim tumorima. Važnost razvoja ove ustanove za kvalitetno liječenje većeg dijela stanovništva južne Hrvatske prepoznata je na najvišoj razini, a projekt dnevne bolnice financiralo je Ministarstvo zdravstva sa 6,6 milijuna kuna, uz financijsku podršku iz EU fondova. Učinjenim radovima napravio se ogroman iskorak i stvoreni su optimalni uvjeti za kvalitetan rad, a novootvoreni dio KBC-a Split slijedi najbolje prakse u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama i SAD-u.

Predstojnik klinike, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, rekao je da se radi o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanti, čekaonicama koje nisu napučene te sa sustavom za adekvatan prijem bolesnika, njihovo raspoređivanje i ostalu administraciju.

Ujedno je predstavljen i Nacionalni plan protiv raka, što je najvažniji, presudni i povijesni događaj u hrvatskom zdravstvu.

”Cilj je izrade i implementacije NPPR-a znatno smanjiti pobol i smrtnost od raka u Republici Hrvatskoj uvođenjem kvalitetnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka, unapređenjem i standardiziranjem multidisciplinarnog pristupa u liječenju te optimiranjem i standardiziranjem svih terapijskih modaliteta. Isto tako, cilj je i umrežavanje cjelokupne hrvatske onkologije u jedinstvenu i transparentnu onkološku mrežu s izvrsnom bazom podataka koja će osigurati kontinuiranu kontrolu kvalitete, uz usporedbu sa svjetskim onkološkim standardima, pazeći pritom na troškove svih oblika onkološke skrbi i vrednujući ih“, istaknuo je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak.

Nacionalni plan protiv raka potiče reformu hrvatskog zdravstva te godišnje može spasiti 5.000 do 7.000 života. Na mrežnoj stranici www.nppr.hr otvorena je javna rasprava u kojoj mogu sudjelovati svi građani i zainteresirane strane svojim mišljenjima i komentarima na plan koji je i u cijelosti dostupan na stranici.