Prehrambena kompanija Nestle objavila je podatke o prodaji za prvo tromjesečje tekuće godine, a u izvješću se posebno osvrnula na najnovije informacije vezano za pandemiju COVID – 19. Vodstvo kompanije poručilo je da od najranijih faza pandemije blisko surađuju s lokalnim vlastima i poslovnim partnerima kroz tri prioriteta: očuvanje zdravlja i dobrobiti zaposlenika, osiguravanje kontinuiteta poslovanja te pružanje podrške zajednicama širom svijeta kroz lokalne humanitarne napore.

“U ovo nezapamćeno doba naša zadaća da poboljšamo kvalitetu života i doprinesemo zdravijoj budućnosti važnija je no ikad prije. Od našeg lanca opskrbe, preko naših tvornica, pa sve do vaših domova, svakodnevno radimo kako bismo osigurali da i dalje zadovoljavamo prehrambene potrebe brojnih obitelji i kućnih ljubimaca u ovim teškim vremenima. Zdravlje i sigurnost naših zaposlenika, poslovnih partnera i održivost zajednica u kojima poslujemo od iznimne su nam važnosti. U tom smislu, usredotočeni smo na pružanje podrške našim zaposlenicima, od osiguravanja zaštitne opreme do omogućavanja rada od kuće, kao i pokazujući solidarnost s našim poslovnim partnerima čije se poslovanje dijelom oslanja na Nestle kroz podršku HoReCa partnerima s pogodnostima odgode plaćanja. Također smo odlučili da nećemo koristiti Vladine mjere pomoći, a više od 750.000 kuna (100.000 eura) vrijednosti proizvoda i novčanih donacija namijenili smo lokalnim organizacijama Crvenog Križa i bolnicama u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Nastavljamo pružati podršku lokalnoj zajednici”, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestle za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Rezultati prodaje tijekom prva tri mjeseca 2020. pokazali su spremnost kompanije na sve izazove aktualne situacije. Organski rast je 4,3%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 4,7% i cijenama od -0,4%. Rast je podržan snažnim zamahom u Americi te zoni EMENA (Europa, Bliski Istok i Sjeverna Afrika. Zona AOA (Azija, Oceanija i supsaharska Afrika) bilježi snažan pad prodaje. Ukupna objavljenja prodaja smanjila se za 6,2% na 20,8 milijardi švicarskih franaka (3M-2019: 22,2 mlrd. CHF). Neto akvizicije smanjile su prodaju za 4,7%, a devizno poslovanje za 5,8%.

Upravljanje portfeljem odvija se prema planu. Prodaja divizije sladoleda u SAD-u Froneriju dovršena je 31. siječnja 2020. Očekuje se da će prodaja 60% udjela u Herta charcuterie (hladni naresci i mesne prerađevine) kompaniji Casa Tarradellas biti dovršena u prvoj polovici 2020. godine. Nestlé je odlučio ispitati strateške mogućnosti, uključujući i potencijalnu prodaju, za svoju kinesku kompaniju za proizvodnju mlijeka od kikirikija i konzervirane rižine kaše Yinlu. Nestle zadržava i nastavlja razvijati postojeće poslovanje instant kave Nescafé. Budući da je u ovom trenutku prerano za procjenu potpunog utjecaja bolesti COVID-19, ostajemo pri svojim prvotnim izgledima za 2020. godinu. Očekujemo nastavak rasta u prodaji organskih proizvoda i interno usklađene profitne marže te rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala, objavili su iz kompanije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakAkcija #jedvacekam – od danas svatko može biti kreativac
Sljedeći članakNajbolji kad je najteže: Gordana Z., Lonia