Njega rublja – Analiza kategorije: Pozitivni prodajni trendovi

Deterdženti za rublje u promatranih godinu dana zabilježili su rast vrijednosne prodaje, najviše se prodaju kroz moderne formate, kao i omekšivači, a u obje kategorije vodeća tri proizvođača zauzimaju veliki udio u prodaji.

Kategorija sredstava za pranje rublja uključuje sva sredstva s namjenom za pranje rublja u svim formatima: prašak, tekući, kreme i kapsule. Kategorija uključuje i deterdžente 2u1 koji uz sredstvo za pranje rublja sadrže i omekšivač.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, sredstva za pranje rublja zabilježila su rast vrijednosne prodaje. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 64% ukupne vrijednosne prodaje sredstava za njegu rublja u tom je periodu ostvareno kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), dok je preostalih 36% realizirano kroz tradicionalne formate i to većinom kroz drogerije i velike trgovine mješovitom robom.

Vrijednosno gledano najveći segment su praškasti deterdženti za rublje s 55% udjela, a potom slijede tekući deterdženti s 33% i kapsule s 12%.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 85% vrijednosne prodaje ukupno svih kategorija sredstava za pranje rublja. Abecednim redoslijedom oni su: Henkel, Procter & Gamble i Saponia.

U kategoriji omekšivača udio modernih formata u vrijednosnoj prodaji nešto je manji nego kod deterdženata i iznosi 61%, dok se kroz tradicionalne formate (trgovine mješovite robe) i drogerije realizira preostalih 39% prodaje. U strukturi vrijednosne prodaje omekšivača za rublje najveći segment je koncentrat s 87% udjela, a ostatak je pripao super koncentratu (10%) i običnom koncentratu (3%).

I na kraju, vrijednosni udio vodeća tri proizvođača u ovoj kategoriji iznosi 71%, a oni su (abecednim redoslijedom): Procter & Gamble, Saponia i Violeta.

Prethodni članakHPK: Prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura
Sljedeći članakDizajn ambalaže – Trendovi: Umirujuća promjena