Očekivano, znatno više žena koristi proizvode za njegu usana naspram muškaraca. Oni su popularni kod velike većine žena (76%), a koristi ih svaki treći muškarac (34%). Osim što veći udio žena koristi te proizvode, razlika je i u tome što ih većina žena
koristi znatno češće od muškaraca.

U sklopu BRANDpuls istraživanja za Hrvatsku prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju proizvoda za njegu usana kao i za brendove unutar te kategorije. Navedeni su marketinški pokazatelji bitni kako bi vođenje brenda bilo uspješno te kako bi rano uočili moguće prilike ili probleme. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2021. godine na području Hrvatske.

ŽENSKI I MUŠKI KORISNICI
Proizvodi za njegu usana relativno su popularni, nešto više od polovice populacije Hrvatske u dobi od 16 do 64 godine redovito ih koristi (njih 55%). Njihova popularnost neovisna je o tome koliko korisnik ima godina, odnosno podjednako se koriste među svim dobnim skupinama.

Kada gledamo razliku među spolovima, tu je priča malo drugačija. Očekivano, znatno više žena koristi proizvode za njegu usana naspram muškaraca. Oni su popularni kod velike većine žena (76%), a koristi ih svaki treći muškarac (34%). Osim što veći udio žena koristi te proizvode, razlika je i u tome što ih većina žena koristi znatno češće od muškaraca. Žene proizvode za njegu usana koriste uglavnom više puta dnevno (veliki korisnici – heavy users). S druge strane, muškarci koji koriste proizvode za njegu usana za njima posežu znatno rjeđe. Njihovo je korištenje češće na mjesečnoj bazi (mali korisnici – light users), iako i među muškarcima svaki četvrti korisnik upotrebljava proizvod za njegu usana na dnevnoj bazi.

VAŽNOST MARKE
Kod kupnje proizvoda za njegu usana i muškarcima i ženama bitna je marka proizvoda, ali su ipak žene te koje su lojalnije određenim brendovima. Marke Labello i Melem imaju najveći broj lojalnih korisnica. Muškarci najčešće koriste marke Labello, Melem i Balea, ali im nisu nužno lojalni. Ako im se pruži prilika (bilo zbog proizvoda, cijene, pakiranja, dostupnosti ili nečeg drugog) lako će zamijeniti svoju najčešću marku nekom novom.

Žene su podijeljene oko toga treba li im ta vrsta proizvoda imati neki okus, dok muškarci tu nešto češće posežu za neutralnim solucijama, odnosno proizvodima koji nemaju dodatni okus. I muški i ženski potrošači slažu se da im proizvod za njegu usana treba biti postojan, odnosno održavati usne hidratiziranima.

Također, neovisno o spolu, proizvode za njegu usana kupuju po potrebi, kada se potroše, a ne rade zalihe.
Ni muškarci ni žene ne smatraju da viša cijena u ovoj kategoriji podrazumijeva i bolji proizvod te im se poklapa preferencija ovih proizvoda u sticku u odnosu na one u kutijici.