Savezna Udruga njemačke prehrambene industrije (BVE) objavila je nove podatke koji otkrivaju kako je strogo zatvaranje uvelike utjecalo na taj sektor u drugom i trećem kvartalu prošle godine.

Podaci su pokazali da je u drugom tromjesečju 2020. godine njemačka prehrambena industrija zabilježila pad prodaje od 4,6 posto. Pad je zabilježen na domaćem tržištu, a znatno je smanjen i izvoz.

Strogi “lockdown” u proljeće 2020. godine također je imao negativan učinak na proizvodnju hrane koja je u drugom tromjesečju prošle godine ostvarila pad od 5,7 posto.

Negativan trend slično se nastavio i u idućem tromjesečju, ali s manje naglim padom prodaje od 0,9 posto. Završetkom “lockdowna” u proljeće 2020., proizvodnja u prehrambenoj industriji počela se oporavljati i porasla je za 3 posto. Industrija je tijekom drugog i trećeg tromjesečja ukupno generirala oko 31 milijardu eura na domaćem tržištu, s malim rastom od 0,6 posto u odnosu na 2019. godinu zbog stagnacije cijena.

Da je došlo do drastičnog pada izvoza potvrđuje podatak da je industrija u inozemstvu generirala 15,1 milijardu eura prihoda što je, u odnosu na godinu prije, pad od 4,7 posto.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!