Zmajska pivovara, prva hrvatska craft pivovara, predstavila je novi vizualni identitet, kojim vizualni aspekt usklađuje s kvalitetom proizvoda. Novi vizualni identitet suvremeniji je i neposredniji ali i dalje prepoznatljiv.

Prvih sedam godina rada pivovare obilježeno je investicijskim ciklusom vrijednim više od 1,5 milijuna eura koji je financiran primarno vlastitim sredstvima te manjim dijelom vanjskim izvorima – dugoročnim kreditima naših financijskih partnera HBOR-a, HAMAGBicro-a i Erste banke, izvijestili su iz tvrtke.

Investicijski ciklus uključivao je nabavu novog postrojenja za kuhanje i odležavanje piva, postrojenja za punjenje i pakiranje piva, opremanje pogona za proizvodnju piva i popratnog laboratorija za praćenje kvalitete proizvoda. U tvrtki su ponosni što je gotovo sva oprema nabavljena u krugu od 100 km od pivovare, što je omogućilo razvoj lokalne industrijske proizvodnje te u nekim slučajevima čak i postavilo zdrave temelje za početak serijske proizvodnje što je svojom dostupnošću omogućilo streloviti rast broja craft pivovara i razvoja hrvatske i regionalne pivske craft scene. Vjeruju da je ovo, pored, naravno, predanosti samome pivu, jedna od bitnih značajki craft pivarstva koja se prečesto zanemaruje nauštrb proizvedenih količina, pri čemu se naglasak nepotrebno stavlja na male količine kao isključivu odrednicu craft pivovare.

Tijekom svih godina poslovanja u kojima je pivovara poslovala cijele godine, ostvaren je pozitivan rezultat. Pozitivan rezultat je ostvaren i u za sve specifičnoj 2020. godini obilježenoj pandemijom i nekoliko zatvaranja ugostiteljskih objekata kao prodajnih kanala pivovare koja su se nažalost produžila i kroz dobar dio ove godine.

Trenutačno pivovara ostvaruje cca milijun eura prihoda godišnje uz prosječnu godišnju stopu rasta od cca 20%, zapošljava 12 stalno zaposlenih tijekom cijele godine uz činjenicu da je prodaja kao radno intenzivan dio poslovnog procesa najvećim dijelom izdvojena na partnersku mrežu distributera piva kroz cijelu zemlju.

“Naša piva dostupna su krajnjim kupcima i kroz nacionalnu mrežu gotovo svih hrvatskih trgovačkih lanaca. Veseli nas i činjenica da kroz godine uspješno izvozimo naša piva te trenutno cca 10% prodaje ostvarujemo na inozemnim tržištima. Usklađivanje kvalitete vizualne komunikacije s kvalitetom proizvoda koju beskompromisno njegujemo bilo je logičan korak”, ističu Andrej Čapka i Hrvoje Čirjak, vlasnici Zmajske pivovare te pojašnjavaju: “Ideja nije bila novim vizualnim identitetom objaviti promjene u poslovanju već, upravo suprotno, pronaći vizualni identitet koji točnije pogađa bit Zmajske pivovare.”

Novi dizajn vizualno komunicira glavne vrijednosti brenda: predvodništvo, neovisnost, neposrednost, beskompromisnost, inspirativnost, odvažnost, majstorstvo, stav… i malo magije koja se, osim u pivima, sada pojavljuje i u detaljima poput zmajevih ljuski (koje izgledaju poput hmelja) ili trodimenzionalnosti dobivene kombinacijom lakova na tiskanim materijalima.

Novi vizualni identitet predstavljen je 5. rujna u Zmajskoj pivovari na događanju Zmajevo novo ruho. Datum nije izabran slučajno: 5.9.2014. izašla su prva dva zmajska piva, Pale Ale i Porter.

Događanje Zmajevo novo ruho upriličeno je kako bi se simbolično “napravilo mjesta za novo”, a organizirano je i slijepo kušanje piva sa starom i s novom etiketom.

A da oba piva imaju potpuno jednak vrhunski okus u sljedeća dva tjedna mogu se uvjeriti i kupci prigodnog tasting-paketa u zmajskom webshopu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!