Na domaćoj pivarskoj sceni zavladao je novi trend – trend kuhanja piva, odnosno pojava craft pivovara, tj. malih obrtničkih pivovara.

craft-piva-midiPrema nekim procjenama, jer službenih podataka nema, najmanje tisuću osoba kod kuće kuha pivo, a u posljednjih godinu u Hrvatskoj se otvorilo desetak malih “craft” pivovara, od kojih je jedna u Osijeku (u pripremi je otvaranje još jedne craft pivovare). Riječ je o malim pivovarama gdje se, kako njihovi vlasnici ističu, maksimalna briga poklanja kvaliteti proizvoda.

“Craft pivovare su vratile hmeljne arome i mirise u pivo, donijele voće i začine i razvile posebne kvasce, sve kako bi pokazale da pivo može biti deset minuta užitka”, kaže Goran Gazdek, urednik i novinar portala Pivnica.net.

Za njega craft pivarstvo u svjetskim okvirima zapravo nije ništa novo, jer ovaj je pokret nastao prije gotovo 50 godina u Americi kao odgovor pivskim koncernima koji su tim golemim tržištem zavladali nakon prohibicije, nudeći lagana piva u čijoj proizvodnji koriste manje vrijedne sirovine, poput riže i kukuruza.

“Kad su multinacionalne kompanije zavladale europskim tržištem nudeći nam konfekciju posvuda približno jednakog okusa, craft je sasvim logično zakucao i na europska vrata, a godinama nakon toga, eto, i u Hrvatskoj. U Americi su pravila stroga – mali pivar mora imati najmanje 75 udjela, a ostatak smije posjedovati, kontrolirati ili imati neku drugu vrstu gospodarskog interesa član industrije alkoholnih pića. Godišnja proizvodnja ne smije biti veća od 7,2 milijuna hektolitara piva, odnosno tri posto američkog tržišta. U nas nije tako i vjerojatno nikada neće biti, ali raduje me svaka nova craft pivovara jer se pivo prije svega radi iz ljubavi, a tek onda da se na njemu okrenu milijuni kuna”, kaže Gazdek.

O svojim iskustvima proizvodnje nedavno su govorili Igor Ilić i Danijel Božurić, vlasnici prve registrirane osječke craft pivovare Black hat.

“Prvo pivo koje smo proizveli je Blond Ale, koji je najsličniji pivima na koja su ljudi na našem području naviknuti. Znači lagano pivo zlatne boje, s blagom aromom hmelja. Sva naša piva bit će od četiri osnovna sastojka – ječmeni slad, voda, hmelj i kvasac, a ovisno o stilu piva, tu će se naći i neko začinsko bilje ili slično. U planu nam je praviti manje serije piva koja ćemo ovisno o interesu kupaca ubaciti u proizvodnju u većim količinama. Proizvodimo piva koliko smo i planirali, a već sljedećeg mjeseca uvest ćemo jedno ili dva nova piva u ponudu”, kaže Ilić te dodaje kako im za sada sve ide prema planu.

Gotovo istovremeno, kada su oni krajem godine počeli proizvodnju piva, u Osijeku je otvorena i specijalizirana kušaonica piva prigodnog imena “Gajba”. U njoj Tibor Kainz ponajprije planira promovirati upravo domaća kućna piva.

“U ovih nekoliko mjeseci pokazalo se kako nam se dogodila kritična masa gostiju koji su izdefinirali stil piva koji vole i dolaze ga ciljano k nama degustirati”, kaže Kainz.
Trendu se prilagodili i veliki

No, zanimljivo je kako su se i veliki, etablirani igrači, dakle domaće pivovare, odlučili prilagoditi tomu trendu. Tako se primjerice u Osječkoj pivovari i sami osjećaju kao craft pivovara među većim pivovarama na našem tržištu.

“Jedna od karakteristika craft piva je da se kuha na tradicionalan (kao nekada) način, na čemu mi inzistiramo kroz 350 godina tradicije i držimo se toga te je to i naša glavna konkurentska prednost i misao vodilja. Drago nam je da ljubiteljima piva počinje polako kvaliteta biti jedan od ključnih razloga pri odabiru piva jer, ponavljam, to je naša misija, i zbog toga smatramo craft piva zdravom konkurencijom”, kaže Andreja Komak iz Osječke pivovare.

I u Zagrebačkoj pivovari nemaju ništa protiv ovog rastućeg trenda u većini zemalja.

“Ovaj se trend pozitivno odražava na kulturu ispijanja piva, a samim time i na cijelu industriju. Nadamo se da će uvođenje diferenciranih stopa trošarina, po novom zakonu o trošarinama, pomoći malim pivovarama u njihovu poslovanju te da će poticajno djelovati na razvoj craft segmenta”, poručuje Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Hrvatska & BiH za Zagrebačku pivovaru.

I Gazdek je svjestan da mali ne mogu ugroziti, pa ni poljuljati multinacionalne kompanije.

“Nadam se da će, zapravo, doći vrijeme kada će svaka mala pivovara opskrbljivati svoj krug lokalnih pivnica i kafića kada bi svaki pivski sladokusac naručio različito pivo ne samo u drugim gradovima nego i drugim kvartovima. I to je zapravo bit craft pivarstva”, kaže zaključno Gazdek. (glas-slavonije.hr)