raspudic_meteorĐakovački Meteor, u vlasništvu bivšega đakovačkog gradonačelnika Ante Raspudića, preuzeo je tvrtke Labud i Badel. Labud je, kao i Meteor, proizvođač sredstava za čišćenje – najpoznatiji mu je brend Čarli, dok sisački Badel proizvodi jaka alkoholna pića i ocat pod brendom Kisko.

Iako vrijednost transakcije nije poznata, Raspudić ima velike planove s tvrtkama koje je kupio od TITA grupe, Ivana Vučkovića.

“Uzeli smo prostor koji multinacionalke nisu pokrile i radit ćemo na tome da budemo još bolji. Sada našim proizvodima pokrivamo kompletnu bivšu Jugoslaviju, izvozimo i u Francusku i Rumunjsku, a pregovaramo i oko ulaska u Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Angolu. Osim toga, naši proizvodi bi se možda mogli naći i na policama lanca supermarketa LeClerc”, otkriva Raspudić za tportal.

Preuzimanje Labuda, pojasnio je Raspudić, bio je logičan korak jer se čitavo tržište sredstava za čišćenje konsolidira, kao i svi ostali segmenti domaćeg gospodarstva. U hrvatskoj kemijskoj industriji ovog tipa postoje tri igrača: Saponia koja je apsolutni tržišni lider, Labud te Meteor.

U bližoj regiji tu su i srbijanska Beohemija te tuzlanska Dita. Te dvije kompanije u ozbiljnim su problemima, kaže Raspudić.

“Ako tolike kemijske kompanije posluju na tako malom području, nema mjesta za sve, zbog čega je preuzimanje Labuda bio logičan potez. Pokušali smo preuzeti Labud prije dvije godine, tada sam razgovarao s Vučkovićem o mogućem spajanju proizvodnje, no njima to nije bilo zanimljivo. Sada smo čuli da se Labud ipak prodaje pa smo predali ponudu. Nismo znali jesmo li najpovoljniji ponuđač, no ponuda je ipak prošla i sada je pred nama ozbiljan posao’, kazao je Raspudić.

O vrijednosti transakcije Raspudić ne govori, ali ne zato što je taji, već zato što je situacija kod ovog preuzimanja vrlo složena. “Transakcija se sastoji od dva dijela. Dokapitalizacije i preuzimanja obveza, zbog čega ne mogu točno reći koliko će to sve skupa stajati”, kaže on. Inače, Labud je lani imao prihode od 153 milijuna kuna, gubitak od 11 milijuna kuna te 180 zaposlenih.

Što se planova za Badel tiče, u sklopu kojeg posluje i Segestica, on najprije mora proći predstečajnu nagodbu, nakon čega je potrebno osigurati kapital za nastavak proizvodnje. Potom će se Badel udaljavati od Labuda s kojim je do sada dijelio distribuciju.

Što se Meteora tiče, tvrtke koja je po prihodu tri puta manja od Labuda, poslovanje bilježi snažan rast: samo lani prihodi su porasli 27 posto, na 54 milijuna kuna, uz operativnu maržu od deset posto. Rast od dodatnih 20 posto očekuje se i ovoj godini.  (tportal.hr)