Objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane

Vodič je namijenjen proizvođačima hrane u prvoj fazi lanca opskrbe kao pomoć u razumijevanju razloga nastajanja otpada od hrane, uključujući i gubitke koji nastaju na polju

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da su objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane – vodič za smanjenje otpada od hrane u primarnoj proizvodnji i vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane.

Vodič je namijenjen proizvođačima hrane u prvoj fazi lanca opskrbe kao pomoć u razumijevanju razloga nastajanja otpada od hrane, uključujući i gubitke koji nastaju na polju te nudi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje gubitaka i otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane namijenjen je prehrambenoj industriji kao pomoć u prepoznavanju i razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane po pojedinim fazama tehnološkog procesa kao i preporuke za njegovo smanjenje.

Iz Ministarstva ističu kako je namjera da sektorski vodiči postignu svoj cilj i “omoguće stvarno mijenjanje stavova u vrednovanju i rukovanju hranom”.

Osim ova dva vodiča već su objavljeni sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni sektorima trgovine te ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama.

Otpad od hrane je globalni problem, a nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i kako je poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane jedna od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019. – 2022. koji predstavlja doprinos cilju održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50 posto i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine.

“Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Napominje i kako s obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane.

Stoga je, kazala je Vučković, Ministarstvo poljoprivrede izradilo sektorske vodiče u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane po pojedinim fazama lanca opskrbe hranom.

“Budite informirani, odgovorni i solidarni – hrana nije otpad!”, istaknula je Vučković.

Iz Ministarstva poljoprivrede su krajem prošle godine uputili poruku da se smanji bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i tako poluče pozitivni učinci na zdravlje, okoliš i financije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić početkom prošlog tjedna je pak istaknuo kako su rezultati istraživanja pokazali da u Hrvatskoj, na godišnjoj razini, nastaje čak 286.000 tona otpada od hrane, što je čak 71 kilogram po stanovniku. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBiH: Lanac dm pokrenuo program lojalnosti
Sljedeći članakMacy’s najpopularnija robna kuća na svijetu