Promet u njemačkoj maloprodaji porastao je u rujnu, potaknut prodajom odjeće i obuće na početku jeseni, pokazalo je u ponedjeljak izvješće statističkog ureda.

Promet je u rujnu u realnom izrazu porastao za 0,9 posto u odnosu na kolovoz kada je bio pao za 1,4 posto, prema revidiranim podacima, izvijestio je Destatis u ponedjeljak. Nominalno je uvećan za 1,8 posto. Razlika između realne i nominalne vrijednosti odražava snažan rast cijena, napominju statističari.

Usporedba s prošlogodišnjim rujnom pokazuje pad prometa za 0,9 posto u realnom izrazu. U nominalnom izrazu veći je za 9,9 posto.

U odnosu na najvišu ovogodišnju razinu dosegnutu u ožujku manji je za 3,8 posto, a nadmašio je pretpandemijski rujan za 3,2 posto, dodaju.

Prodaja hrane porasla je u rujnu za 2,6 posto u odnosu na kolovoz kada se spustila na najnižu razinu u više od pet godina. U odnosu na prošlogodišnji rujan smanjena je za 2,4 posto.

Destatis izdvaja skok prometa u trgovinama odjeće i obuće, za 9,9 posto u odnosu na kolovoz. U usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom poskočio je za 11,8 posto.

Promet na benzinskim postajama pao je pak za 15,7 posto u odnosu na kolovoz, najviše otkada Destatis objavljuje podatke, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u posljednjem ljetnom mjesecu u kojem su građani gomilali zalihe uoči isteka popusta na nabavu goriva.

U odnosu na prošlogodišnji rujan pao je za 9,6 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!