Hrvatska gospodarska komora i udruge Graševina Croatica, Vino Dalmacije i Hortus Croatiae još su jednom domaćini popularne vinske svečanosti En Primeur na kojoj je 65 vinara predstavilo graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz triju vinskih regija – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

“Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista mnogo, prije svega kada govorimo o kvaliteti vina, ali nade polažemo i u izvoz jer ohrabruje činjenica da je u deset mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto u odnosu na godinu prije i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca odnosno vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju te dodao kako vjeruje da će novi Zakon o vinu biti upravo novi poticaj u razvoju vinarstva, posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom. Pritom će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

Predstavnici vinskih regija berbu 2018. godine ocijenili su kvalitetnom i plodonosnom, pa u skladu s tim očekuju i vrhunska vina. “Što se tiče uroda, 2018. bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima izvrsnih vina. Na En Primeuru prezentirat ćemo presjek godine, gdje će sommelieri, vlasnici i voditelji restorana te distributeri dobiti uvid u kvalitetu vina, ali i u to kako smo doživjeli ovu godinu, a vidjet će se i kakva su vina proizveli u trima različitim regijama. S obzirom na izvrsnu kvalitetu grožđa tržište može očekivati izvanredna vina“, rekao je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica.

Za Međimurce je 2018. bila jedna od težih vinogradarskih godina koja je s vegetacijom krenula vrlo kasno. “Godinu je obilježilo dosta pravilno raspoređenih oborina, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe. Zbog vlažnije godine i hladnijih noći od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji gotovo svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa s laganijim do srednjim alkoholom i izražene voćnosti. Vina koja je ‘lako razumjeti’, u što će se posjetitelji moći uvjeriti tijekom kušanja“, kazao je David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae.

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, berbu 2018. u Dalmaciji ocijenio je kao posebnu vinogradarsku godinu koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa: “Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i izvrsna kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije prema uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina. Po berbi će se pamtiti i Plavac mali, ali za to ćemo potvrdu morati pričekati nekoliko godina.“

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskih uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera.

Na vinskom događaju mladoga vina godine En Primeur 2019., iz Slavonije i udruge Graševina Croatica predstavili su se sljedeći vinari: Belje, Erdutski vinogradi, Iločki podrumi, PP Orahovica, Feravino, Krauthaker, Galić, Veleučilište Požega, Vina Jakob, Vina Kalazić, Podrumi Kolar, Vina Antunović, OPG Ivo Brzica, Vina Papak, Vino Buhač, Badel – Vinarija Daruvar, Misna vina, Vina Perak, Ceco, Vina Mihalj, Vina Markota, OPG Mitrović Antun i Vina Tandara. Međimursku regiju i Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae predstavile su sljedeće vinarije: Lovrec, Cmrečnjak, Preiner, Palašek, Dvanjščak-Kozol, Horvat, Novak, Tomšić, Štampar, Kocijan, Jakopić, Hažić, dok su Dalmaciju i Udruženje Vino Dalmacije zastupale vinarije Bastijan, Braća Plančić, Grgić Vina, Hvar Hills, Jako vino, Korta Katarina, OPG Ivica Milan, PZ Maslina i vino, Vina Skaramuča, Vina Sladić, Vina Terra Madre, Birin, Grabovac, Gracin, Krolo, Rizman i Vino Hvar Carić.
Uz vinare predstavili su se i Baranjski kulen, Vinarija Kopjar, Kutjevo, OPG Perić, Vinogradarstvo i vinarstvo Tepeš, OPG Soldo, AT Agrofort te vinarije Trs, Čobanković i Dragun.