Na temelju glasova hrvatskih potrošača titulu i prestižni crveni žig Odabrani proizvod godine odnijelo je devet proizvoda.

Barcaffe Single Origin, Čokolino Protein Power, Vileda Steam 3.0., Pampers Premium Care, Baiocchi Mulino Bianco i Wasa kompanije Barilla Hrvatska, Podere del Conte i Delizie del Sole trgovačkog lanca Eurospin te Konzumova linija Active Zone Protein+ u ožujku su proglašeni pobjednicima međunarodnog priznanja Odabrani proizvod godine za 2022. godinu na hrvatskom tržištu. Odabrani proizvod godine žig je broj 1 u svijetu temeljen na strogoj metodologiji koja se dosljedno primjenjuje pod međunarodnom licencom “Voted Product of the Year” u više od 40 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj je prisutna od 2016. godine.

“Jako mi je drago što sam ove godine uživo s vama. Velike čestitke svim pobjednicima, drago mi je što ste iskazali svoje povjerenje u naš žig i siguran sam da ćete ga iskoristiti kao alat za ostvarivanje boljih prodajnih rezultata na tržištu”, izjavio je izvršni direktor licence Product of the year Adria, Gregor Gorenc, na dodjeli nagrada koja je u formi večernje svečanosti upriličena u prekrasnom prostoru Kaptol Boutique Cinema & Bar u Zagrebu.

SJAJNA GODINA
Svoje su nominacije za ovo prestižno priznanje mogli prijaviti svi novi ili poboljšani, inovativni proizvodi i usluge široke potrošnje, koji su na tržište lansirani u proteklih 21 mjesec. Nominacijom proizvoda proizvođači, distributeri i trgovački lanci ostvaruju brojne benefite, od istraživanja kroz koje mogu saznati kakvo je mišljenje hrvatskih kupaca o njihovim proizvodima do mogućnosti jačanja imidža svoje marke kroz vrhunski alat promocije na tržištu. Isticanjem žiga Odabrani proizvod godine svi proizvodi imaju priliku povećati kredibilitet i prepoznatljivost, a samim time ostvariti veću prodaju. “Kada govorimo o broju prijava, ova se godina pokazala sjajnom. Broj prijava je bio tri puta veći u usporedbi s prošlom godinom, što znači da kompanije sve više uviđaju važnost prepoznatljivog crvenog žiga koji jamči kvalitetu, inovativnost i zadovoljstvo potrošača”, naglasio je Gorenc u svom pozdravnom govoru na svečanosti proglašenja. S obzirom na sve veću važnost privatnih robnih marki, već drugu godinu zaredom je, uz redovno ocjenjivanje A brendova, provedeno paralelno istraživanje u kojem i proizvodi privatnih robnih marki mogu pokazati svoju atraktivnost i inovacije u vlastitim kategorijama. Tako su se na ovogodišnjem izboru istaknuli trgovci Konzum s cijelom pobjedničkom linijom novih mliječnih proteinskih proizvoda Active Zone Protein+ i Eurospin s ukupno dva pobjednička proizvoda – ekstra djevičansko maslinovo ulje i pasirana rajčica.

ŽIG NOSI RAZLIKU
Na konačni rezultat odabira najboljih proizvoda utjecali su isključivo hrvatski kupci, kao ispitanici u transparentnom i nezavisnom istraživanju javnog mnijenja koje za Odabrani proizvod godine uspješno provodi renomirana agencija za istraživanje tržišta NielsenIQ. Proizvodi su ocjenjivani na temelju tri kriterija – atraktivnost, inovativnost i namjera za kupnju i to u devet nominiranih kategorija: kava, žitarice s proteinima, parni čistači, dječje pelene, keksi i hrskavi kruh te ekstra djevičansko maslinovo ulje, pasirana rajčica i mliječni proteinski proizvodi privatnih robnih marki.Nakon svečanog proglašenja pobjednika proizvodi su dobili pravo koristiti i komunicirati prestižni žig u razdoblju od idućih 12 mjeseci u svim svojim marketinškim aktivnostima. Da oznaka Odabrani proizvod godine potvrđuje zadobiveno povjerenje potrošača dokazuje podatak da takvi proizvodi ostvaruju prodaju veću od 15 posto.

“Svi mi radimo za naše potrošače, a nagrada koja je temeljena upravo na njihovim mišljenjima najdragocjenija je nagrada koju možete dobiti. Želim još jednom čestitati svim pobjednicima u ime cijele organizacije i vjerujem kako će iduća godina biti još plodonosnija”, zaključio je Gorenc.

Odabrani proizvod godine – Izjave

Gregor Gorenc – CEO Product of the Year Adria
Kako u svijetu, tako u Hrvatskoj i u Sloveniji, Product of the Year nagrada postaje sve relevantnija, a prepoznatljivost žiga sve veća. S jedne strane sve veći broj proizvođača prepoznaje naš žig kao jedinstven alat za promociju svojih noviteta, a s druge je strane većina potrošača svjesna našeg žiga, prepoznaju ga i služi im kao transparentan način odabira u koji imaju povjerenja. U Sloveniji je ove godine Product of the Year slavio svoju 10. godišnjicu te smo napokon dočekali svečanu dodjelu nagrada uživo, na što su proizvođači pokazali veliko oduševljenje.

Na dodjeli smo omogućili svim pobjednicima da predstave svoj proizvod i istaknu svoje novosti. Htio bih se zahvaliti našem dugogodišnjem partneru, agenciji za istraživanje NielsenIQ, koja je uvela novu, bolju dimenziju prikazivanja rezultata istraživanja za sve nominirane proizvode. Naime, svi rezultati istraživanja od ove godine prikazani su u dashboardu s ciljem jednostavnijeg i detaljnijeg načina prikazivanja podataka po spolu, dobi i drugo. Uvedene su i dodatne informacije o potrošačima, primjerice gdje najčešće kupuju proizvode. Veliko hvala i našim medijskim partnerima, magazinu Ja TRGOVAC, digitalnim ekranima za unutarnje oglašavanje B1 plakati i partnerima za vanjsko oglašavanje Hodajuće reklame i Zagreb plakat. I dalje nam je cilj isti – ostati nagrada broj 1 za proizvođače i nastaviti nagrađivati njihove inovacije, a potrošačima dati transparentan žig povjerenja.

Procter & Gamble Hrvatska
Proizvod: Pampers Premium Care
Opis proizvoda – Pampers Premium Care pruža najbolju zaštitu za nježnu bebinu kožu. To je zato što sada ima ekskluzivni sloj Derma Comfort koji sa svojim upijajućim porama odvlači vlažnost i stolicu od bebine kože te ih zaključava unutar pelene. Pelene imaju mekana i široka krilca te dvostruke trakice oko nogu kako bi se spriječilo curenje. Uz to pelene su certificirane s Oeko Tey 100 standardom.

Ivan Šujević – Marketing Manager, Barilla hrvatska
Proizvod: Baiocchi Mulino Bianco i Wasa
Iznimno smo ponosni na osvojenu nagradu te bih se htio zahvaliti organizatoru i hrvatskim potrošačima što su se odlučili za Baiocchi Mulino Bianco. Ovu nagradu vidimo na dva načina – kao potvrdu i kao priliku. Kao potvrdu naših dugotrajnih napora da stalnim unaprjeđivanjem recepata sukladno strogim prehrambenim standardima omogućimo najbolje hrvatskim potrošačima, ali i kao priliku da žig iskoristimo u promotivne svrhe.

Svjesni smo da žig Odabrani proizvod godine ima rastući i dobar branding na tržištu pa to želimo iskoristiti kroz medijske kampanje, TV i digitalne medije i mislimo da je to dobra sinergija koristi obiju strana. Htjeli bismo naglasiti da Baiocchi Mulino Bianco ne sadrži palmino ulje, što također podrazumijeva jedan oblik kvalitete koji rado ističemo i nadamo se da će to pomoći u realizaciji boljih prodajnih rezultata i našeg nastojanja da dođemo do onih potrošača koji možda još nisu imali prilike isprobati ovaj proizvod te se nadamo kako će ovaj žig i njih motivirati da postanu naši vjerni potrošači. Iznimno smo ponosni i na naš drugi Odabrani proizvod godine Barilla Wasa. Htio bih istaknuti da je tvrtka Barilla u zadnjih deset godina adaptirala više od 500 recepata. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju svih proizvoda, gotovo 99,9% pakiranja je reciklirano te planiramo nastaviti poslovanje u smjeru održivog razvoja, smanjivanjem korištenja CO2 i vode. Još jednom koristim priliku da se zahvalim hrvatskim potrošačima koji su odabrali Wasu za Odabrani proizvod godine.

Marko Cerovšek – Stariji voditelj izgradnje robne marke, Atlantic grupa
Proizvod: Barcaffe Single origin
Ova nagrada potvrđuje kako domaći potrošači prepoznaju vrhunsku kvalitetu i inovativnost Barcaffeovih proizvoda, zbog čega smo im posebno zahvalni. Posebno nas raduje što je nagradu osvojila upravo naša nova linija Barcaffe Single Origin kava koja pripada premium segmentu pa je stoga potrošačima možda i manje poznata. Nagrada je priznanje iznimnoj kvaliteti Barcaffe specijalnih kava Rwanda, Brazil, Colombia i Ethiopia koje nude poseban doživljaj mirisa i aroma karakterističnih za zemlje iz kojih dolaze. Osim toga, Barcaffe Single Origin linija odlikuje se i nekim iznimnim inovacijama kada je riječ o etičnom poslovanju i brzi za održivi razvoj.

Naš najnoviji proizvod, Single Origin Rwanda, predstavlja prvi proizvod na domaćem tržištu čije je porijeklo i sljedivost od plantaže do šalice moguće pratiti uz pomoć blockchain tehnologije i QR koda na pakiranju. Ova tehnologija jamči fairtrade trgovinu, štiti potrošača, ali i lokalne proizvođače te zajednicu iz koje kava dolazi, što nam je osobito važno. Nagrada je ujedno i velika potvrda i pohvala za naš trud na području zaštite okoliša jer je ovo naša prva linija proizvoda izrađenih od ekološke folije koja ne sadrži aluminij i napravljena je od obnovljivih izvora na bazi šećerne trske i uljane repice. Zaštita okoliša puno nam znači i nastavit ćemo dalje ljubiteljima kave nuditi široku paletu okusa u eko ambalaži.

Petar Ninić – Marketing Manager, Eurospin Hrvatska
Proizvod: Podere del Conte ekstra djevičansko maslinovo ulje i Delizie del Sole pasirana rajčica
Zadovoljstvo mi je što ću u ime Eurospina primiti ovu nagradu koja dokazuje kako je prepoznata kvaliteta naših proizvoda. Uistinu od samog početka i dolaska na hrvatsko tržište kontinuirano komuniciramo da kod nas kupujete isključivo kvalitetu jer je naše poslovanje bazirano na privatnim robnim markama. Iskoristit ću ovu priliku i srdačno pozvati sve vas koji još niste bili u kupnji u Eurospinu da dođete i uvjerite se u našu pametnu kupnju. Hvala.

Kristina Matica – Menadžerica kategorije dječja hrana, Podravka
Proizvod: Čokolino Protein Power
U Podravki smo vrlo ponosni na nagradu Odabrani proizvod godine za Čokolino Protein Power koji je rezultat dugogodišnjeg znanja i iskustva, osluškivanja potreba tržišta i vjernih potrošača kojima još jednom zahvaljujemo što su glasali za naš proizvod. Čokolino Protein Power namijenjen je svim potrošačima koji se profesionalno ili rekreativno bave sportom ili nekom pojačanom fizičkom aktivnošću te svoju prehranu žele upotpuniti proteinskim obrokom.

Osim što je neodoljivog okusa, Čokolino Protein Power kombinacija je proteina kojeg u jednom obroku ima 21 gram, riže i zobi, čokolade, vitamina i minerala te predstavlja najbolji izbor kada želite lagan i nutritivno izbalansiran, gotov proteinski obrok. Kada nagrada, kao što je Odabrani proizvod godine stigne od strane samih potrošača, govori nam koliko dobro poznajemo i razumijemo njihove želje i potrebe, ali, istovremeno, ukazuje i kako potrošači sami prepoznaju kvalitetne proizvode. Ova nagrada potvrda je kako je Čokolino Protein Power ispunio sva njihova očekivanja te smo zbog toga vrlo zadovoljni. Kreiranje proizvoda/brendova koji će oduševiti potrošače smjer je kojim želimo i dalje nastaviti jer su nam najveća motivacija upravo sretni i zadovoljni potrošači.

Sandra Đolo – Voditeljica odjela komunikacija, Konzum
Proizvod: Active Zone Protein+
Veseli me što u ime Konzuma mogu preuzeti nagradu za Odabrani proizvod godine koju je osvojila naša linija Active zone PROTEIN+. Radi se o mliječnim proizvodima obogaćenima proteinima namijenjenima ljudima koji žive aktivnim, užurbanim životom, bave se sportom, bilo profesionalno, bilo rekreativno. Drago nam je što su kupci odabrali ovaj proizvod i nagradili ga zato što upravo kupce imamo na umu kada radimo na razvoju naše ponude, pa tako i proizvoda naših robnih marki. Na razvoju ove linije radili smo i dalje pa smo tako u međuvremenu obogatili asortiman novom linijom pod kapom Active zone. Radi se o liniji FIBER+ s proizvodima obogaćenima vlaknima te se nadamo da će oni naći put do naših kupaca kojima ovom prilikom želim zahvaliti, kao i organizatorima, a čestitam i svim ostalim dobitnicima.

Zrinka Đuraš – Sales and Marketing Manager Croatia, BIH & Adria Export, Vileda
Proizvod: Steam 3.0
U Viledi stalno nastojimo postaviti nove i više standarde u čišćenju kako bismo svojim korisnicima olakšali svakodnevne zadatke. Zato smo iznimno ponosni i zahvalni što su kupci prepoznali kvalitetu i učinkovitost našeg parnog čistača podova Vileda Steam te ga tako odabrali za Odabrani proizvod godine. Kao vodeći brend u području mehaničkih sredstava za čišćenje, svojim kupcima uvijek želimo ponuditi samo najbolje. Ovo nam priznanje potvrđuje da potrošači cijene naš trud, a ujedno nas motivira na razvoj novih, praktičnih i inovativnih proizvoda.