Održivost i inovacije u fokusu ovogodišnjeg EuroShopa

Na samoj izložbi ključni naglasak stavlja se na održivo poslovanje i očuvanje okoliša koje je ključni preduvjet za dugoročnu izgradnju poslovanja u svim sektorima. Maloprodaja kao djelatnost u tome treba preuzeti inicijativu kako bi se smanjilo stvaranje otpada i čuvali resursi na globalnoj razini

(Foto: Messe Düsseldorf-ctillmann)

Piše: Goran Pavlović

Svi svjetski ponuđači opreme, tehnoloških proizvoda i usluga za maloprodaju koji u svijetu nešto znače okupili su se ovoga tjedna u Düsseldorfu na vodećoj svjetskoj izložbi EuroShop 2020.

Riječ je o sajmu koji se održava svake tri godine u paviljonima Messe Düsseldorf te predstavlja mjesto susreta novih i inovativnih rješenja koja su usmjerena na unaprjeđenje poslovanja u djelatnosti maloprodaje.

Među svjetskom maloprodajnom elitom na sajmu će se naći i većina vodećih hrvatskih trgovaca kojima je ovo prilika da uvide u kojem smjeru se kreću globalni trendovi u maloprodaji te potencijalno dogovore i različite suradnje kako bi poboljšali svoje poslovne procese i slijedom toga unaprijedili profitabilnost poslovanja.

Ponude ni u kojem slučaju ne nedostaje, a u sklopu sajma svoje proizvode i usluge nudi i osam hrvatskih izlagača: Balboa, b.t.c., P.E.S.-Zagreb, PIS, Print grupa, Prodigital, Promming i Velprom. Značajan je to napredak u odnosu na prošlo izdanje sajma EuroShop kada su iz naše zemlje stigla svega tri izlagača.

Na samoj izložbi ključni naglasak stavlja se na održivo poslovanje i očuvanje okoliša koje je ključni preduvjet za dugoročnu izgradnju poslovanja u svim sektorima. Maloprodaja kao djelatnost u tome treba preuzeti inicijativu kako bi se smanjilo stvaranje otpada i čuvali resursi na globalnoj razini.

Plastika kao materijal polako ali sigurno gubi svoj primat, pokazalo je ovogodišnje izdanje EuroShopa na kojem se nude rješenja usmjerena upravo na recikliranje i ponovno korištenje plastike kako bi se smanjilo ispuštanje ovog opasnog materijala u okoliš.

Upravo o tome bilo je puno riječi na štandu vodećeg svjetskog proizvođača za automatski povrat ambalaže Tomra čiji su stručnjaci u nekoliko prezentacija predstavili opasnosti s kojima se suočava planet kada je riječ o ovoj vrsti otpada. Pritom su pozvali sve ostale dionike u lancu opskrbe na zajedničko djelovanje kako bi se ograničilo zagađenje okoliša i potaknulo industriju, ali i same potrošače, na odgovornije ponašanje.

Nakon nedjeljnog otvaranja, sajam EuroShop danas je na svome vrhuncu, a izlagače očekuje puno aktivnosti do četvrtka 20. veljače kada ova petodnevna izložba zatvara svoja vrata.

Detaljniju reportažu donosimo u izdanju magazina Ja TRGOVAC za ožujak.

Prethodni članakDionice sedam tvrtki bivšeg Agrokora isključuju se s Burze
Sljedeći članakOsvojite ulaznice za Digital Takeover!