Globalna proizvodnja vina zadržat će se ove godine ispod petogodišnjeg prosjeka zbog niskog obujma proizvodnje u Južnoj Americi i ograničenja u Europskoj uniji u pandemiji koronavirusa, objavila je međunarodna udruga proizvođača.

OIV je preliminarno procijenio da bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno između 253,9 i 262,2 milijuna hektolitara (mhl) vina, odnosno prosječno 258 milijuna hektolitara.

To bi značilo da bi proizvodnja drugu godinu zaredom ostala ispod prosjeka, nakon što se 2018. približila rekordnoj razini, priopćila je organizacija sa sjedištem u Parizu.

“To ne mora nužno biti loša vijest za vinski sektor, s obzirom na trenutni kontekst, u kojem geopolitičke napetosti, klimatske promjene i pandemija COVID-19 generiraju visok stupanj nestabilnosti i nesigurnosti na globalnom tržištu vina”, priopćio je OIV.

U Europskoj uniji vinogradima su koristili dobri vremenski uvjeti, ali proizvodnja je i dalje ispod prosjeka, budući da proizvođači i vlade ograničavaju proizvodnju kako bi se suprotstavili negativnom utjecaju pandemije, navodi OIV.

Tako su se proizvođači šampanjca u Francuskoj ove godine dogovorili da će obrati oko 20 posto manje grožđa u sklopu nastojanja da se oporave od kolapsa prodaje izazvanog koronakrizom.

OIV očekuje da će države EU-a, uključujući tri najveća svjetska proizvođača vina Italiju, Francusku i Španjolsku, ove godine proizvesti 159 milijuna hektolitara vina, pet posto više nego u 2019. godini, ali i dalje ispod prosjeka. U jedan hektolitar ulaze 133 standardne boce.

Na južnoj hemisferi ukupna bi proizvodnja trebala pasti osam posto, na 49 milijuna hektolitara, uglavnom zbog oštrog smanjenja u Argentini, za 17 posto, Čileu, za 13 posto, i u Australiji, za 11 posto, objavio je OIV.

Proizvodnja u SAD-u trebala bi porasti jedan posto, na 24,7 milijuna hektolitara, iako bi ta procjena mogla biti izmijenjena nakon objave novih informacija o posljedicama šumskih požara u regijama Napa i Sonoma, priopćio je OIV. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!