karlovacka-pivovara-ulaz-largeKarlovačka pivovara prva je hrvatska pivovara koja je dobila rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za Karlovačku pivovaru, odnosno okolišnu dozvolu za rad postojećih postrojenja, priopćeno je iz te pivovare. Kako se navodi, Karlovačka pivovara prva je od postojećih većih industrijskih postrojenja te prva pivovara koja je dobila ovu dozvolu u Hrvatskoj.

Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, ili “okolišna dozvola”, upravni je akt koji pokriva sva područja zaštite okoliša i osigurava korištenje najboljih raspoloživih tehnika i procesa kako bi se osigurala usklađenost s direktivama Europske unije (IPPC direktive – Integrated Pollution Prevention and Control Directive).

Objedinjeni uvjeti zaštite okoliša utvrđuju se, prema Zakonu o zaštiti okoliša, “s ciljem cjelovite zaštite okoliša sprječavanjem, smanjivanjem i u najvećoj mogućoj mjeri otklanjanjem onečišćenja, prvenstveno na samom izvoru, te osiguravanjem promišljenog gospodarenja prirodnim dobrima nadzorom onečišćenja i uspostavljanjem održive ravnoteže između ljudskog djelovanja i socijalno – ekonomskog razvoja, s jedne strane, te prirodnih dobara i regenerativne sposobnosti prirode, s druge strane”.

Karlovačka pivovara obveznik je utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, a postupak ishođenja dozvole započela je sredinom 2009. godine. Nakon izrade analize stanja i Elaborata o usklađenju te javne rasprave u travnju 2012., Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenje 10. srpnja 2012. Rješenje je izdano na pet godina.

“Veseli nas što smo prva pivovara u Hrvatskoj koja je dobila okolišnu dozvolu usklađenu s direktivama Europske unije, jer to potvrđuje našu predanost najvišim standardima kvalitete u području zaštite okoliša. Posvećeni smo održivom poslovanju, i u sklopu te politike provodimo strategiju pod nazivom Proizvodimo bolju budućnost. U sklopu te strategije bavimo se važnim aspektima koji utječu na naše poslovanje, kao što su zaštita okoliša, suradnja s lokalnom zajednicom, odgovorno konzumiranje alkohola i druga ključna pitanja”, izjavio je predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Misija Karlovačke pivovare je da, kombinirajući najviše međunarodne standarde s tradicijom proizvodnje piva u Hrvatskoj, proizvodi pivo visoke kvalitete. Garancija toga su i certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom te ISO 22000 za sustav upravljanja sigurnošću hrane. Uz to, Karlovačka pivovara posjeduje certifikat ISO 140001 za sustav upravljanja okolišem te OHSAS 18001 za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, ističe se u priopćenju.