Online branding: Virtualna realnost

Internet je odavno iz virtualnog domena zakoračio u stvarnost i ušao u sve sfere potrošačkog društva, što vlasnici brendova nikako ne bi smjeli smetnuti s uma

Prije 15-ak godina započela je priča o webu i prezentaciji putem weba. Možemo reći da je u početnoj fazi internet komunikacija s potrošačima bila jednosmjerna.

Gotovo prije desetak godina kupci su promatrali stranice koje su bile u funkciji informiranja korisnika. Tada gotovo da nije bilo riječi o stranicama koje su predstavljale određen proizvod ili bile namijenjene isključivo njemu, već se sve fokusiralo isključivo na korporativnu online strategiju. Pritom prvenstveno mislim na našu regiju.

Razvoj interneta donosi i promjene u odnosu s potrošačem. Sve je globalno započelo s mogućnošću kupovanja avionskih karata te se postepeno proširilo na rezervaciju hotelskog smještaja te internet trgovinu.

Danas, kako globalno, tako i lokalno, od igle pa do lokomotive, metaforično rečeno, možemo naručiti da nam dostave na kućni prag.

SIGURNOST TRANSAKCIJA
Potrošačke navike generacija se razlikuju pa se u tom smjeru razvija i potrošnja putem interneta.

Ako bismo analizirali hrvatsko tržište uvidjeli bismo da ima više od milijun umirovljenika od kojih je možda 10% internetski ne samo pismeno, već i dovoljno hrabro da upravljaju svojom kupnjom putem internetskih portala ili web trgovina.

Iako je na našem tržištu itekako razvijeno kartično trgovanje te je nacija prezadužena, najveće strahove u pogledu upravljanja online kupnjom i dalje predstavljaju sigurnosni podaci. Toj tvrdnji pridonose i brojni forumi te online priče i izjave.

Financijski sustavi nisu se potrudili dovoljno dobro informirati javnost o sigurnosti ili o mogućnostima prepaid kartica. Nove generacije pak upuštaju se u online trgovinu slobodnije i brže.

Predviđanja su da će to u budućnosti predstavljati jedan od osnovnih načina plaćanja, ponajviše zbog korištenja pametnih telefona i tableta, kao i užurbanog životnog stila.

ONLINE PREZENTACIJA
Više nego ikada potrebno je investirati u online prezentaciju naših proizvoda i usluga. Osim korporativnih web stranica imate li stranice vaših proizvoda i usluga?

U tom procesu komunikacije najvažniju ulogu imaju fotografije. Ako imate web stranicu vaša komunikacija ovisi o community manageru kojeg ćete zaposliti ili ćete angažirati za to specijaliziranu agenciju.

Iako Facebook i neke društvene mreže nude mogućnost automatskog upravljanja i postavljanja, vaša bi strategija morala biti usklađena na kvartalnom nivou, ona mora jasno pratiti vaš komunikacijski, ali i marketinški plan promocije koji uključuje kvalitetne fotografije i njihovu različitost, pomno osmišljene kratke poruke, inovativnost, kreativnost i sadržaj.

Sve navedeno predstavlja preduvjet za opstanak. Vaš opstanak na tržištu, ali također i prozor u svijet ovisi o vašoj digitalnoj strategiji.

Razvoj novih tehnologija nameće potrošačima nove mogućnosti, ali isto tako tjera proizvođače proizvoda i usluga da prate te standarde, što u prijevodu znači neprestano investiranje i promjene.

Ako idete u tom smjeru, morat ćete povećati svoje budžete oglašavanja i u smjeru online medija. Potrošači žele dinamiku, ne statiku. Vaša digitalna strategija ovisi o tome kakav je vaš proizvod.

Usudio bih se zaključiti, bez obzira čime se bavili: internet je važan i bit će sve važniji, ne samo u percepciji potrošačke javnosti, već i u njihovim navikama rezervacije termina ili kupnje proizvoda. Vaš zadatak je da u tome budete transparentni, jednostavni i oku primamljivi.

JASNA PRAVILA KUPNJE
Kao što sam već napomenuo, fotografija je ključ dobre prezentacije, ali također i stvaranja želje za kupnjom nekog proizvoda.

Imaju li ekrani vaših kupaca HD rezoluciju? Siguran sam da imaju, stoga je još važnije da investirate u vaš proizvod ili uslugu ako to ona zahtijeva te ju predstavite na što je moguće kvalitetniji način.

Fotografirajte svoj proizvod iz više kuteva, omogućite kupcu da ga može zumirati, ako je riječ o usluzi, predstavite ju putem 60-sekundnog filma, pripremite najčešća pitanja i najčešće odgovore, posebnu pozornost posvetite jasnim pravilima kupnje.

Ne zaboravite da kupci, prema zakonu o zaštiti potrošača, imaju pravo na reklamacije.

Budite precizni i detaljni u svojim rečenicama, ne dozvolite sebi sitna slova, već transparentnost. Nikada ne znate tko se krije s druge strane online kupnje. Za vas je to možda samo jedan kupac, a taj kupac može biti ministar ili kćerka glavnog tržišnog inspektora.

Siguran sam da možete povećati svoj profit zahvaljujući dobroj internetskoj prezentaciji, ali ne zaboravite da niti jedan ozbiljan studio ili agencija za web dizajn nemaju čarobni štapić.

Ozbiljna prezentacija zahtijeva ozbiljan vremenski period. Ne očekujte da će internet prezentacija zaobići vas ili vaš tim ljudi i ono najvažnije, kada ste lansirali vaše web stranice, ne zaboravite da s njima netko kontinuirano mora upravljati.

Siguran sam da ste i vi jednom bili u funkciji online kupca i da sa sobom nosite svoja iskustva. Možda hrvatski potrošač danas ne pokazuje svoju online kupovnu moć, no to ne znači da ju ne prakticira i da nije spreman za vas.

SVAKI KORAK JE IZAZOV
Stvaranje brandinga putem digitalne strategije, ako ne želite improvizirati (što je u konačnici najskuplje), zahtijeva temeljitu pripremu.

Nije nikakva senzacija potvrditi da svi statistički podaci o oglašavanju idu u korist interneta. Izazov pred kojim se nalazimo je gdje se oglasiti.

Je li realna statistika o dosegu i klikovima? Pitanje se logički nameće s obzirom na to da i nakon 20 godina samostalnog nakladništva nemamo rezultate o tiraži.

Oglašavati brendove putem interneta znači kreirati različite tematski koncipirane oglase. Ako želite biti vidljivi, prepoznatljivi i izravni, tada će vaš oglas u digitalnoj komunikaciji biti prikazan s fotografijom vašeg proizvoda i njegovim logotipom.

Na primjer, Jana – poruka vaše oglašivačke strategije bit će Izvor života ili možda rješenje za suhu kožu. Ovakvom ćete porukom zainteresirati potrošača da svojim klikom dođe do vaše Facebook ili web točke.

Ukratko, možemo zaključiti da je kreativnost najvažnija i u digitalnom oglašavanju. Izazov je koji internetski prostor izabrati za oglašavanje.

Ako niste sigurni moj savjet je da strategiju i mjesto oglašavanja prepustite stručnjacima i u prvom koraku učite od njih. Mali tehnički dio može obaviti svatko s obzirom na to da priznati svjetski brendovi poput Facebooka i Googlea omogućavaju svakome od nas da samostalno putem kartičnog poslovanja, o kojem sam na početku teksta govorio, objavi i uplati oglas.

Zakup medija u uobičajenoj proceduri odradite sami zbog dobrih uvjeta i, nažalost, neetičnosti hrvatskog oglašivačkog prostora, usudio bih se reći i regionalnog.

Dio priče o brandingu prepustite stručnjacima, koristite stručna mišljena, savjete i usluge agencije.

Prisjetimo se kada je tek lansiran Facebook kao platforma. Poslovni svijet i brendovi pružali su otpor, pomalo se podsmjehujući.

Ako bi analizirali taj magični svijet interneta, podataka koji putuju njime, uvijek postoje dobre i loše strane. Unatoč tome, želite li da vaš proizvod živi, investirajte na profesionalan način u internet i oglašavanje putem njega.

Ono što će ostati otvorena nepoznanica su statistike i potrošačke navike korištenja društvenih mreža. U nekim državama društvene mreže su hit, a u nekima nisu zaživjele.

Dakle, analiza cijene, marketinške ili komunikacijske poruke, kanali, dosezi, kreativnost, pogled i klik koraci su internetskog oglašavanja.