Online istraživanje portala Žena.hr, kojem se odazvalo 867 ispitanica, otkriva kupovne navike žena u Hrvatskoj

Koliko često razmišljate o vlastitim kupovnim navikama? Odlučujete li prilikom nabave željenih proizvoda samostalno ili u dogovoru s članom obitelji? Na koji način se informirate, slušate li preporuke i kakve osjećaje općenito u vama izaziva kupovina?

Ovo su neka od pitanja koja su postavljena u istraživanju provedenom u sklopu projekta “Proizvod godine” koji treću godinu za redom organizira najposjećeniji hrvatski ženski portal www.zena.hr.

Izbor za proizvode godine održava se s ciljem slušanja glasova čitateljica koje tom prilikom otkrivaju koje proizvode u Hrvatskoj smatraju najpopularnijima i najpoželjnijima. Proizvodi su podijeljeni u 20 kategorija koje pokrivaju većinu robe široke potrošnje.

“Izbor za ‘Proizvod godine’ se održava već treću godinu za redom i imamo izvrstan odaziv naših čitateljica u glasovanju. To pokazuje i da one prate i poznaju tržište robe široke potrošnje pa smo ove godine tržištu odlučili ponuditi i dodatan uvid u svakodnevne kupovne navike naših čitateljica. Vjerujemo da će podaci biti zanimljivi i samim proizvođačima koji ove godine sudjeluju u izboru za ‘Proizvod godine’, kao i onima koji će se tek predstaviti u narednom periodu”, izjavila je glavna urednica portala Žena.hr, Petra Novosel Balaško.

Online istraživanju se odazvalo 867 ispitanica, a njihovi odgovori daju uvid u kupovne navike većinom ženske populacije. Zanimljivo je da tri četvrtine ispitanica odluku o kupovini donosi samostalno i uglavnom samostalno, a samo četvrtina se oko kupovine dogovara sa supružnikom/partnerom.

No pokazalo se da ispitanice rado poslušaju preporuke članova obitelji i prijatelja, ali svoje odluke o kupovini ipak donose samostalno (69,9%), preporuku obitelji i prijatelja često posluša 24% sudionika, a tuđe mišljenje ne uvažava tek manji broj ispitanih (6,23%).

Istraživanje pokazuje da 52,59% ispitanica kupuje impulzivno i bez promišljanja najmanje jednom mjesečno ili češće. Impulzivnoj kupovini jednom u pola godine podlegne još 38,41%, dok svega 9% ispitanica to nikada ne radi.

Internet prednjači kao medij putem kojeg se ispitanice istraživanja informiraju o proizvodima koje kupuju. Njih čak 64,36% informacije pronalazi na internetu, brojne ispitanice se informiraju u trenutku kupovine (21,80%), dok manji broj traži informacije kod prijatelja (8,65%). Samo manji broj sudionika se ne informira uopće (5,19%).

Iako se velika većina informira o proizvodima široke potrošnje na internetu, polovica ispitanih nikad ne kupuje te proizvode putem interneta (49%), trećina kupuje jednom u nekoliko mjeseci (32%), jednom mjesečno manji broj (16%), a jednom na tjedan tek mali broj ispitanih (3%).

Kvaliteta proizvoda je presudna kod donošenja odluke o kupnji (50,87%), a većini ispitanih je važna i cijena proizvoda (43,60%).

Reklamne kampanje primjećuje čak 70% ispitanica koje su odgovorile da često ili povremeno kupuju proizvode koje su primijetile na reklamama. Novitete obavezno kupuje 18% ispitanica, dok većina prije odlaska u shopping ipak pričeka preporuku prijatelja (36%).

Prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje često se kupuju i proizvodi koji nisu bili planirani (43%), a samo manji broj ispitanica se drži popisa (8,30%).

Većina ispitanica provodi oko dva sata tjedno ili više u kupovini (70,93%), a 29,07% pokušava na to potrošiti što je manje moguće vremena. No, koliko je kupovina zaista važna svjedoči i podatak da kod 67% ispitanica kupovina izaziva osjećaj zadovoljstva i ugode.