Uređenje prostora jedan je od važnijih čimbenika o kojima treba voditi računa pa trgovci i proizvođači ulažu značajan trud i sredstva u oblikovanje okruženja koje će kupca potaknuti na kupnju

Hrvatski trgovci su u posljednjem desetljeću napravili veliki iskorak u brendiranju svoje maloprodajne mreže pa se tako danas može bez ustručavanja reći kako su domaće trgovine iskoračile iz stanovite općenitosti u domenu posebnog.

Naime, današnji kupci su itekako upoznati sa svim pojedinačnim predstavnicima trgovačkog sektora, imaju određene stavove o njihovoj ponudi, unaprijed znaju što mogu očekivati i zašto odlaze u neki od trgovačkih lanaca, što samo po sebi govori da se tijekom godina kod hrvatskog potrošača razvila svijest o maloprodajnom brendu.

Više se ne ide u neku apstraktnu trgovinu, nego se kaže: Idem u Konzum, Lidl, Billu, Kaufland, Plodine ili neki drugi brend.

Pored klasičnih marketinških alata kojim se ovi trgovački lanci služe kako bi se izdvojili i prezentirali kao poželjno mjesto kupovine, poput televizijskih spotova, preporuka u tisku, informiranja putem letaka i slično, sve ove tvrtke imaju i zasebne pristupe u onome što im je svima zajedničko: Kako bi prezentirali i potom prodali robu, svima im je potrebna oprema za trgovine.

Način izbora opreme, vrsta, boja i pozicioniranje jedan je od pristupa izravnog brendiranja koji ima velikog efekta na ponašanje kupaca, jer uređenost i uočljiv a opet ne odviše napadan interijer prodavaonice utječe na pozitivno raspoloženje kupaca. A to je ono što svaki trgovac želi postići.

KOMUNIKACIJA S KUPCIMA
Da je tomu tako potvrđuju nam i iz čakovečkog Promminga, jednog od vodećih domaćih proizvođača opreme za trgovine: “Globalizacijom tržišta, otvaranjem svijeta informacija i vizualnog nadmetanja, svaki kupac opreme mnogo truda ulaže u isticanje osobnosti. Kreiranje vlastitog identiteta, nečeg po čemu će se i kupci moći identificirati, traži individualni pristup svakom lancu ili pojedinoj trgovini.”

Naime, u komunikaciji s kupcima, uređenje prostora jedan je od važnijih čimbenika o kojima treba voditi računa pa trgovci i proizvođači ulažu značajan trud i sredstva u oblikovanje okruženja koje će kupca potaknuti na kupnju.

Pritom se prvo pravilo odnosi na podređenost prostora robi koja se prodaje, a asortiman dalje diktira raspored te vrstu polica, rasvjetu, klimatizaciju, glazbu i organizaciju prostora.

Osim fiksne opreme koja čini temelj poslovanja svake prodavaonice, u prezentaciji ponude trgovine izuzetno su važni pomični stalci koje susrećemo na različitim pozicijama na prodajnom mjestu, od ulaza gdje obično stoje stalci s informativnim materijalima pa sve do blagajni gdje se nalaze police koje nude proizvode namijenjene impulsnoj kupnji.

Različite POS (point of sale) tehnike pritom uključuju displaye, pozicionere, vješala, blistere i slično. Pored toga, brzi tempo života pred trgovce je stavio nove izazove kako bi zadržali lojalnost svojih kupaca pa tako već godinama svjedočimo i brojnim tehnološkim unapređenjima u trgovinama, kao što su vaganje na blagajni, automatske blagajne ili beskontaktno plaćanje.

Funkcija svih tih inovacija je da se kupcu omogući što je moguće manji gubitak dragocjenog vremena kako bi trgovinu nakon kupnje napustio zadovoljan. Jedino takav kupac će doći ponovno, a to je maksima na kojoj počiva moderna trgovina.

O još uvijek nedovoljnoj usmjerenosti domaćih trgovaca na suvremena tehnološka rješenja govore nam pak iz tvrtke Mettler Toledo: “Surađujemo s većinom stranih i domaćih trgovačkih lanaca. Primjetno je da je kod domaćih lanaca prisutna veća štednja kada je u pitanju investiranje u opremu i nove tehnologije koje bi im u stvari trebale donijeti značajne uštede. Također im nije prioritetno redovno održavanje opreme, koje bitno utječe na životni vijek uređaja, a time i rezultati mjerenja koji utječu direktno na profit.”

Ove bi riječi trebalo shvatiti vrlo ozbiljno poglavito stoga što dolaze iz tvrtke koja ima iskustvo poslovanja na najvećim svjetskim tržištima.

Mettler Toledo je, naime, vodeći međunarodni proizvođač preciznih mjernih instrumenata. Ova je tvrtka najveći svjetski proizvođač i dobavljač sustava za vaganje za laboratorije, industriju i maloprodaju hrane.

Jedna od divizija u koncernu je i “Trgovina” koja razvija i proizvodi rješenja za vaganje u trgovini i maloprodaji hrane. Tako Mettler Toledo u svom asortimanu nudi trgovcima samoposlužne i poslužne vage, kontrolne vage, vage za skladišta, softverska rješenja, podršku i servis.

PROIZVODNJA OPREME
Dakako da su proizvođači opreme za trgovine životno vezani uz investicijske cikluse u sektoru maloprodaje, a kako su ta ulaganja značajno smanjena u proteklim godinama industrija opreme za trgovine je bila primorana prilagoditi se trenutku te se u većoj mjeri okrenuti vanjskim tržištima.

Zlatno doba maloprodajnih ulaganja od prije desetak godina vjerojatno se više neće vratiti, no aktivnosti na tržištu ipak ima.

Uz povremena otvorenja novih supermarketa i hipermarketa, u proteklom periodu bilo je i aktivnosti na preuređenju postojećih objekata, a ne treba zanemariti niti preuzimanja tvrtki (Konzum preuzima objekte Mercatora, Spar i Lonia objekte Dione, a Studenac objekte tvrtke Merkur 5), što za sobom povlači investicije u rebranding te obnovu ili prilagodbu opreme.

“Kad govorimo o ‘food programu’ (marketi, supermarketi), novi poslovi se uglavnom ugovaraju na projektima ‘face liftinga’ postojećih trgovina (naglasak na odjele voća i povrća, kruha) te na novim projektima u pravilu manje kvadrature u ruralnijim područjima”, kažu nam iz Sobočan interijera iz Murskog Središća.

Riječ je o tvrtki koja je jedan od hrvatskih lidera u proizvodnji opreme za trgovačke centre, trgovine i butike višeg kvalitativnog razreda. Uz to, tvrtka je izvozno orijentirana te bi udio plasmana na inozemna tržišta (uglavnom EU) do kraja 2014. trebao doseći 55 posto.

“Na hrvatskom tržištu rast potražnje je izraženiji u ‘non-food programu’, gdje se povećava prodaja POS displaya koji su u funkciji promocije te bolje prodaje. Stjecanjem novih kupaca na domaćem tržištu te rastom prodaje opreme s većom dodanom vrijednošću uspijevamo nadoknaditi manjak većih investicija”, ističu u Sobočan interijerima te dodaju kako u narednim godinama očekuju daljnji pad potražnje u Hrvatskoj pa se stoga planiraju jače fokusirati na inozemna tržišta gdje očekuju rast potražnje za svojim proizvodima.

Još jedna tvrtka sa sjeverozapada Hrvatske, čakovečki Promming, jedan je od vodećih igrača u sektoru proizvodnje opreme za trgovine. O svom pristupu klijentima kažu: “Razgovor sa svakim trgovcem teče tako da uklopimo njegove želje i potrebe, ali i savjetujemo, kako bi se njihovi kupci osjetili ugodno i motivirano za kupnju specifičnog proizvoda. Ponekad je dovoljno definirati samo detalj opreme, boju ili manju nadogradnju.”

U nastojanjima da zadovolje zahtjeve svojih klijenata iz Promminga ističu kako s tim ciljem sve više ojačavaju i suradnju s renomiranim dizajnerskim i arhitektonskim studijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U osvrtu na aktualno stanje na tržištu konstatiraju kako je kriza imala poguban utjecaj na domaće trgovce koji ulažu izuzetne napore da opstanu na tržištu, potisnuti stranim lancima.

“Strani lanci uglavnom rade godišnje ugovore i uvoze opremu. Naravno, takvi odnosi na tržištu nas motiviraju da i sami dajemo ponude inženjerskim biroima van Hrvatske i preko njih plasiramo naš proizvod. Tako se dešava da naše police ponovno budu uvezene u susjedni novootvoreni prodajni centar”, kažu u Prommingu.

Inače, ovaj čakovečki proizvođač specijaliziran je za opremu prehrambeno-mješovitih centara, prodaju tehničkih i tekstilnih proizvoda, tiska, obuće i drugih vrsta robe.

Tvrtka je ostvarila suradnju s gotovo svim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu, a pohvalili su se i kako su preko inozemnih biroa opremali brendove od St. Petersburga do Dubaija.

Sektor opreme za trgovine slijedi kretanja u maloprodaji te im se prilagođava svojom ponudom i odgovorima na zahtjeve koje pred njih postavlja otvoreno tržište. U pojedinim segmentima je prisutna naglašena sezonalnost koja se vezuje za blagdane ili velika sportska natjecanja.

Tako su tvrtke koje se bave proizvodnjom polica za izlaganje proizvoda već zaprimile narudžbe za predstojeću božićnu sezonu kada nas u trgovinama očekuju šaroliki displayi s proizvodima koji pozivaju na kupnju. Pa tko voli, nek’ odoli.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr