oprema-za-trgovine-ilustracija-midiProdajni prostor mora biti funkcionalan, pregledan i ugodan za boravak kupaca, ali prije svega mora biti do te mjere brendiran da postane prepoznatljiv i omiljen vašim kupcima

Prodajni prostor mora biti atraktivan, funkcionalan i pregledan, ali prije svega mora biti ugodan kako bi se kupci odnosno posjetitelji u njemu za početak poželjeli zadržati, a možda na koncu i kupovati.

Iz toga razloga sve se više pažnje posvećuje uređenju trgovina jer je jasno kako uređenost prostora može utjecati na zadovoljstvo kupaca, a samim tim i na prodajne rezultate.

Dok je nekad bilo prihvatljivo da u trgovini postoji dovoljan broj polica i da su na njima pravilno označeni proizvodi, brojni alati i tehnike prodaje doveli su filozofiju uređenja prodajnog prostora u vezu sa psihologijom te brojnim istraživanjima navika kupaca kako bi se postigli što bolji prodajni rezultati.

PRAVILA UREĐENJA
U komunikaciji s kupcima, uređenje prostora jedan je od važnijih čimbenika o kojima treba voditi računa, bez obzira prodaje li se u trgovini hrana i piće, bijela tehnika, informatička oprema, odjeća, obuća ili oprema za vrt. Ipak, svaka od spomenutih kategorija ima svoje zakonitosti kojih se treba pridržavati pri uređenju prostora.

Neka su međutim univerzalna za sve prodajne prostore, a stručnjaci koji se bave projektiranjem, uređenjem i opremanjem trgovina slažu se kako je prvo pravilo podređenost prostora robi koja se prodaje, a asortiman dalje diktira raspored te vrstu polica, rasvjetu, klimatizaciju, glazbu i organizaciju prostora.

BRENDIRANJE PROSTORA
Osnovna značajka komunikacije s kupcem odnosi se na prepoznatljivost prostora jer koncept je jednostavan – svatko želi da njegova trgovina kupcu bude prepoznatljiva i nezamjenjiva. Brendiranje prostora jednako je važno kao izgradnja brenda jer je u mnogim slučajevima to jedini način komunikacije tvrtke s kupcima.

Kad je u pitanju brendiranje prostora ključni su prodajni koncept koji tvrtka njeguje, kretanje kroz prostor, dizajn namještaja, način prezentacije proizvoda te interakcija s prodajnim osobljem. Sve to stvara kod kupca određeni ugođaj odnosno emociju koja se veže uz sam brend.

“Prvi i odlučujući faktor kod uređenja trgovina je asortiman. Donedavno su uglavnom strani brendovi i trgovine vodili računa o uređenju prodajnog mjesta, ali trendovi se mijenjaju pa tako i domaće trgovine, čak i one manjih kvadratura, angažiraju stručnjake za uređenje prostora. Ono od čega se polazi kod uređenja je asortiman kojem se onda prilagođava i oblik prostora, boje, oprema te materijali“, ističu iz tvrtke Legart, specijalizirane za uređenje prodajnih prostora.

Ovisno o asortimanu, dodaju, sustavi mogu biti samostojeće police, zidne police ili gondole, a svaki ima svoje prednosti i funkcionalnosti za određeni tip proizvoda. U posljednje vrijeme pojavio se i veliki broj proizvođača opreme za trgovine, no to se uglavnom odnosi na police i slične sustave za izlaganje, dok se većina opreme još uvijek uvozi.

“Oko 90 posto dobavljača su iz inozemstva jer kod nas nema dovoljno kvalitetnih proizvođača koji mogu isporučiti sve što kupci žele, a uglavnom uvozimo iz Italije“, dodaju iz Legarta.

PSIHOLOŠKI MOMENT
Pri projektiranju trgovine posebno je bitno voditi računa o logičnom tlocrtu i organizaciji koja će kupca voditi po trgovini i omogućiti mu pogled na najzanimljivije i najatraktivnije dijelove asortimana a u potrazi za traženim i uobičajenim namirnicama provest će ga kroz cijelu trgovinu.

“Označavanje prostora jako je bitno“, ističu iz tvrtke REM-B dodajući kako je “danas na raspolaganju čitav niz alata kojima se kupcima skreće pažnja na određeni dio asortimana poput oznaka redova i polica, podnih grafika i sličnih alata promocije“.

Uz označavanje i organizaciju prostora, stvaranje ugođaja odnosno atmosfere jako je bitno ako se želi kupcu boravak u prodajnom prostoru učiniti što ugodnijim.

Istraživanja su pokazala da, uz boje i rasvjetu, glazba također snažno utječe na zadovoljstvo kupaca. Psihološki faktor koji primjerice jačina glazbe u trgovini ima na kupca ne treba zanemariti.

Poznata i ugodna glazba ljude čini opuštenima, što u konačnici može utjecati na njihovu odluku o kupnji, jer što se ugodnije osjećaju to će više vremena provesti u trgovini, iako toga možda nisu svjesni ili to nisu planirali.

ROBA IPAK NAJVAŽNIJA
Ipak u prvom planu u svakoj trgovini mora biti sama roba koja se prodaje. Posebno atraktivne primjerke zato valja naročito istaknuti, bilo na lutkama, bilo na dodatnim pultovima u trgovini.

Mikropozicija proizvoda na policama također je bitan detalj kojim se komunicira s kupcem. Različiti sustavi opreme sadrže i veliku paletu prilagodljivih komponenti pomoću kojih se mogu zadovoljiti različite potrebe i funkcionalnost prostora a sve u svrhu stvaranja harmonične cjeline.

U Hrvatskoj je sve više primjera dobro i konceptualno uređenih trgovina, od malih butika, lanaca trgovina odjećom, obućom, drogerija i ljekarni pa sve do pekarnica. Prepoznatljivost prodajnog mjesta i koncept prilagođen asortimanu i potrebama kupaca postali su ključan kanal komuniciranja s kupcima.

Standard koji su postavili strani brendovi postao je mjerilo za sve igrače na domaćem tržištu. Bilo da je riječ o autohtonim proizvodima, elektroničkim uređajima ili jednostavno kavi za van, pecivu i jogurtu, kupci danas već očekuju da ih od samog ulaza pustite u svoj svijet, odnosno svijet vašeg brenda. I zato je već i vrsta ulaznih vrata te način njihovog otvaranja dovoljan za stjecanje prvog dojma.