Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija dentalne higijene u posljednjih godinu dana (prosinac 2018. – studeni 2019.) bilježi rast vrijednosne i komadne prodaje.

Kategorija oralne njege obuhvaća četkice za zube, paste za zube i vodicu za ispiranje usta. Analizom nisu obuhvaćeni proizvodi za njegu zubnih proteza i konci za zube. Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija dentalne higijene u posljednjih godinu dana (prosinac 2018. – studeni 2019.) bilježi rast vrijednosne i komadne prodaje. U strukturi vrijednosne prodaje ukupne skupine, gotovo dvije trećine nosi kategorija pasti za zube (65%), 27,5% odlazi četkicama za zube, dok 7,5% vrijednosnog prometa pripada kategoriji vodica za ispiranja usta. U komadnom pogledu udio pasti za zube je 74,1%, četkice za zube imaju 20,9%, a vodice za ispiranje usta 5%.

Drogerije i tradicionalni formati trgovine (trgovine s prodajnom površinom ispod 300 m2) nose 57,1% ukupne vrijednosne prodaje oralne njege, dok moderni kanali poput hipermarketa i supermarketa sudjeluju s 42,7% u ukupnom prometu skupine.

U posljednjih godinu dana, zaključno sa studenim 2019. godine, vodeća tri proizvođača nose 51,1% ukupne vrijednosne prodaje skupine kategorija oralne njege, a oni su abecednim redom: Colgate Palmolive, Glaxo Smith Kline i Unilever.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u lipnju 2019. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju oralne njege u Hrvatskoj navodeći kako alarmantnu situaciju u ovoj kategoriji najzornije oslikava činjenica da odrasli Hrvat koristi sveukupno tri zubne paste godišnje. Uz to, 90 posto hrvatskih kućanstava na razini godine kupuje najmanje još jedan proizvod za oralnu njegu. Stručnjaci koji svakodnevno prate kretanja u kategoriji oralne njege u Hrvatskoj upozoravaju na to da su cjenovne promocije najvažniji alat u tržišnoj utakmici i da sami proizvođači potiču ovakvu situaciju prihvaćajući konkurentsko natjecanje isključivo kroz cijene proizvoda. Umjesto da svoju zaradu investiraju u promociju ideje oralnog zdravlja te educiranja javnosti o važnosti oralne njege i korištenja proizvoda kategorije na redovitijoj bazi, proizvođači se međusobno iscrpljuju vodeći neprekidne cjenovne ratove, navode iz agencije.
S obzirom na takvo kompeticijsko okruženje, privlačenje potrošača ponudom inovativnih proizvoda ili proizvoda s dodatnim značajkama nije donijelo tako dobre rezultate kao cjenovne promocije. Police su prepune proizvoda za oralnu njegu koji se prodaju po sniženim cijenama ili “kupi jedan – drugi gratis” akcijama.
Najvažnija priča u oralnoj njezi u 2018. godini bila je akvizicija divizije ljepote i njege Atlantic grupe od strane kompanije u naletu – Magdisa. Ova kompanija, koja je do prije 10 godina bila prisutna samo u dodatcima prehrani, prebacila se na područje ljepote i njege ostvarivši veliki uspjeh s proizvodima na prirodnoj bazi pod brendom Biobaza. Unatoč trenutno dosta statičnoj konkurentskoj situaciji, u kojoj se praktički ništa ne događa na vrhu, opća kretanja pokazuju da multinacionalni igrači polako nadvladavaju nekad snažne lokalne kompanije – Saponiju i Magdis (Nevu).
Na kraju sažetka, u Euromonitoru naglašavaju kako se udio na polici direktno pretače u udio u vrijednosti. Naime, potrošači jako često svoju odluku o kupnji donose u zadnji čas, kada se nađu ispred police. U oralnoj njezi od presudne je važnosti dobro se pozicionirati na polici kako bi se ostvarili dobri prodajni rezultati.