osvjezivaci-prostora-ilustracija-midiKako se zimi prostorije rijetko provjetravaju, upravo to daje snažan poticaj prodaji osvježivača prostora

‘Borba’ ugodnih protiv neugodnih mirisa datira još iz antičkih vremena. U tu su svrhu u posljednja dva tisućljeća korišteni različiti spojevi zbog njihovih svojstava da kreiraju ugodne mirise kako bi se zamaskiralo one koji našim osjetima nisu tako ugodni.

Prvi moderni osvježivač zraka predstavljen je 1948. godine. Njegova funkcija bila je zasnovana na vojnoj tehnologiji raspršivanja insekticida, naravno u prilagođenoj verziji bočice spreja u kojoj se nalazio klorofluorougljik.

Proizvod je kreirao finu maglicu mirisnih sastojaka koji su se u zraku zadržavali dulji period vremena. Ovaj tip proizvoda postao je standard za cijelu industriju pa je kategorija osvježivača zraka doživjela golemi rast.

Tijekom 1950. mnoge su kompanije u svoje osvježivače zraka počele dodavati različite kemikalije, poput nezasićenih estera, prepolimera i dugolančanih aldehida, koje su suzbijale neugodne mirise.

Tijekom 1980.-ih tržište osvježivača zraka počelo je napuštati formule bazirane na aerosolima, zbog zabrinutosti od uništenja ozonskog omotača do čega dolazi upotrebom klorofluorougljika.

Različite metode i načini osvježavanja zraka otada su postali popularni, kao što su mirisne svijeće, mirisni štapići, pot-pourri i automatski sprejevi.

TRŽIŠTE U HRVATSKOJ
Kategoriju osvježivača prostora karakterizira izražena sezonalnost, jer se proizvodi iz ovog segmenta najbolje prodaju u hladnim zimskim mjesecima. To ne treba čuditi s obzirom da se zimi prostorije rijetko provjetravaju, što potiče ljude na “zimska ulaganja” u svjež i mirisan životni prostor.

U maloprodaji, kroz kanale obuhvaćene Nielsenovim mjerenjem maloprodaje (bez Cash&Carryja i diskontnih trgovina), kategorija osvježivača prostora je u proteklih 12 mjeseci (veljača 2011. – siječanj 2012.) ostvarila prodaju od 5,6 milijuna prodanih komada u vrijednosti od 94,4 milijuna kuna.

Uspoređujući s prethodnim godišnjim razdobljem tako je u zadnjih godinu dana zabilježeno smanjenje komadne prodaje za -1,8%, dok je vrijednosni pad ipak bio nešto blaži (-0,8%).

PODJELA KATEGORIJE
Prema najvažnijoj podjeli, u okviru ove kategorije razlikujemo dugotrajne i kratkotrajne osvježivače prostora, mirisne svijeće i osvježivače automobila.

osvjezivaci-prostora-lokacija-prodaje-graf-001Najzastupljeniji segment su dugotrajni osvježivači prostora koji čine 46% količinskog udjela kategorije. Slijede ih kratkotrajni osvježivači s 33% količinskog udjela, mirisne svijeće (16%), osvježivači automobila (4%) te ostali osvježivači (1%).

Što se tiče ostalih podjela, osvježivači dolaze u različitim pakiranjima, kao što su razni sprejevi, mirisne ampule, svijeće, ulja, mirisni borići te mogu biti najraznovrsnijih mirisa.

LIDERI PRODAJE
U zadnjih su godinu dana na hrvatskom tržištu vodeći proizvođači prema svojoj količinskoj prodaji Reckitt Benckiser (Air Wick), SC Johnson (Glade, Oust), Little Trees Europe Ltd. (Wunder Baum), Unilever (Coccolino), Procter & Gamble (Ambi Pur), te sve prisutnije trgovačke robne marke.

Osvježivači prostora najbolje se količinski prodaju u drogerijama (32%), zatim u supermarketima (28%) i hipermarketima (20%).

Velike (9%) i srednje (8%) trgovine mješovitom robom imaju gotovo podjednaku važnost za prodaju kategorije.

Male trgovine imaju najmanji značaj za prodaju osvježivača prostora te se u njima proda tek 4% kategorije.

pot-pourri-midiPOT-POURRI
U doslovnom prijevodu s francuskog, pokvareni lončić ili posuda najjednostavniji je osvježivač prostora koji sami možete napraviti. Sve što je potrebno jest zamiješati određene začine poput cimeta, klinčića i lovora, sušeno cvijeće ili voće kao što su ružine latice, lavanda, naranača ili limun s nekoliko kapi eteričnog ulja.

Mješavinu u hermetički zatvorenoj vrećici zatim treba ostaviti da odstoji mjesec dana dok miris ne sazre i voila: pot-pourri je spreman za uporabu i smještaj u svoju “pokvarenu” prije dekorativnu posudu iz koje će odisati prirodni mirisi svježine.