Sumnjate li u ispravnost hrane, zovite 0800 203 200

Ministarstvo poljoprivrede  danas je uvelo besplatni telefon (0800 203 200) i e-mail adresu (prijava@mps.hr) na koje  građani mogu prijavljivati ili sugerirati sve što je vezano za sigurnost hrane.

Svaka prijava telefonom bit će snimljena i arhivirana tako da će se moći provjeriti što je inspekcija napravila nakon toga. “Time ćemo i dodatno poraditi na zaštiti sigurnosti hrane u Hrvatskoj”, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković na konferenciji za novinare održanoj u petak u Zagrebu.

Dodao je da je Hrvatska privremeno zatvorila Poglavlje 12 o sigurnosti hrane, a koliko je ono važno govori podatak da je 40 posto propisa i direktiva EU vezano za to područje. “To je dokaz da radimo svoj posao”, rekao je Čobanković.

Novinarima je detaljno predstavljeno funkcioniranje sustava sigurnosti hrane i njegovo kontroliranje. U tom smislu ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać govorio je o jedinstvenom registru životinja i farmi, kojih je više od 140 tisuća, što je osnova za sustav koji daje sve podatke o životinji od staje do stola. Isti takav sustav postoji i za hranu biljnog porijekla.

Barać je prezentirao i jedinstveni životni broj životinje u kojem stoje svi podaci o njoj do klanja, kao i markicu koju dobiva kada se unese u klaonicu.

Ravnatelj Uprave veterinarske inspekcije Gordan Jerbić govorio je o reviziji koju je inspekcija učinila do sada, tj. o objektima koji su morali poboljšati uvjete.

Inspekcija je prisutna od klanja, preko rasijecanja do pakiranja, a kao rezultat te revizije sporni objekti su klasificirani s malim, srednjim i velikim rizikom.

“U prošloj godini poslali smo 35 optužnih prijedloga i tri kaznene prijave, a do 31. kolovoza ove godine poslali smo 40 optužnih prijedloga”, odgovorio je Jerbić na novinarsko pitanje.

Osim toga, prošle godine je na graničnim prijelazima bilo 30 tisuća pošiljki, od kojih je nešto bilo samo tranzit, a 127 pošiljki je vraćeno zbog neispravnosti.

Ministar Čobanković je dodao da su inspekcijski kapaciteti sada popunjeni i dostatni za kontrolu te da u Hrvatskoj rade 244 državna veterinarska inspektora i 950 ovlaštenih veterinara po organizacijama.

Što se tiče anonimne prijave u Luci Ploče o tome da je jedna hladnjača bila određeno vrijeme bez struje, pa je temperatura rasla, inspektori Perica Tucak i Milivoj Dominković, koji su također sudjelovali na konferenciji, izjavili su da su nakon provedene istrage utvrdili da je u toj hladnjači sve bilo po propisu, osim sitnih infrastrukturnih nedostataka koji nisu mogli utjecati na ispravnost mesa.

“Ne pamtim kad se dogodio zadnji incident s zdravstvenom ispravnošću hrane, što je dokaz uspješnosti našeg rada”, zaključio je Čobanković.

Na kraju je dodao da je Hrvatska prošle godine isplatila 3,5 milijardi kuna svih poticaja, a ove godine to će biti 3,6 milijardi kuna te da će, zbog loše situacije u koju su upali vinogradari, Vlada sufinancirati otkup. (Lider)