proizvodnja-radnice-midi1Zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u studenom prošle godine su u odnosu na listopad pale za 7,7 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2010. godine, veće za 0,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju studenog u usporedbi sa zalihama na kraju listopada u rudarstvu i vađenju veće su za 2,3 posto, dok su u prerađivačkoj industriji manje za 7,7 posto.

Na godišnjoj razini, prema studenom 2010. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju veće su za 13 posto, a u prerađivačkoj industriji su ostale iste.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na godišnjoj razini zabilježen je kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 192,6 posto, te u proizvodnji metala, za 64,6 posto.

Najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 80,3 posto, te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 63 posto.

Pad zaliha zabilježen je i u najvažnijoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 6,9 posto.

Pad je zabilježen i u proizvodnji pića, za 25,5 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 13 posto itd. (H)