branko-grcic-largeSvaka trgovina, kafić ili odvjetnički ured morat će imati posebnu blagajnu koja će Poreznoj upravi u realnom vremenu slati podatke o svakom izdanom računu, piše Jutarnji list

Vlada kao jednu od mjera rješavanja problema utaje poreza i sive ekonomije namjerava uvesti fiskalne blagajne, potvrdio je za Jutarnji list potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Riječ je o projektu kojim bi se nastojalo obuhvatiti grane gospodarstva koje posluju s gotovinom. To su sektori trgovine, usluga, građevinarstva, ugostiteljstva, sve do odvjetničkih ureda.

Porezna blagajna funkcionira pomoću registracije svih računa koje su izdale pravne osobe, dakle svaka trgovina, kafić ili odvjetnički ured morat će imati posebnu blagajnu koja će Poreznoj upravi u realnom vremenu slati podatke o svakom izdanom računu.

“U taj projekt treba ići što prije, ali će za njegovu implementaciju trebati najmanje godinu dana. Trebat će donijeti zakonske i podzakonske akte, ali i tehnološki opremiti nadležne državne institucije.

Riječ je o jako skupom projektu. Međutim, smatram da rezultati njegove implementacije daleko premašuju njegov trošak”, rekao je Grčić Jutarnjem.

Iako je teško procijeniti koliko godišnje država izgubi utajom poreza, otkriveni slučajevi utaje otkrivaju enormne gubitke. Tijekom 2009. Porezan uprava utvrdila je utaje poreza u vrijednosti 1,8 mlrd kuna, a u prvih šest mjeseci 2010. u vrijednosti milijardu kuna.

Prema nekim istraživanjima, u Hrvatskoj na crno radi oko 850 tisuća ljudi. (Jutarnji list)