skladiste-largeZalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u prosincu prošle godine su u odnosu na studeni porasle za 1,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2010. godine, manje za 5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju prosinca lani u usporedbi sa zalihama na kraju studenog u rudarstvu i vađenju manje su za 3,9 posto, dok su u prerađivačkoj industriji veće za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, prema prosincu 2010. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju veće su za 2,5 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 4,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 77,6 posto, te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 61 posto. Pad zaliha zabilježen je i u najvažnijoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 13,2 posto.

Pad je zabilježen i u proizvodnji pića, za 22,3 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 13 posto, itd. Najveći rast zaliha zabilježen je kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 186,7 posto, te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 53,9 posto. (H)