Više od polovice korisnika kategorije smatra jako bitnim koju marku paste za zube kupuju, a čak je 39% korisnika lojalno nekom brendu pasta za zube.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pasti za zube te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

Pasta za zube osnovno je sredstvo u održavanju higijene usne šupljine te u odstranjivanju zubnog plaka. Pomaže nam u eliminiranju štetnih bakterija iz usta i aromatizira dah. Zahvaljujući fluoridu, pasta za zube pomaže u prevenciji nastanka karijesa. Odabir prave paste za zube ponajviše ovisi o nama samima, preferencijama, zdravstvenom stanju, ali i savjetu stomatologa.

Ukupno 98% Hrvata u dobi od 16 do 64 godine barem ponekad koristi paste za zube. Njih 89% koristi paste za zube jednom ili više puta dnevno, što ih čini velikim korisnicima (heavy users). Nadalje, brojimo 5% umjerenih korisnika (medium users), odnosno onih koji koriste kategoriju 4-6 puta tjedno, te 5% malih korisnika (light users) koji paste za zube koriste ponekad. Samo 2% Hrvata tvrdi da ne koristi paste za zube. Više od polovice korisnika kategorije smatra jako bitnim koju marku paste za zube kupuju, a čak je 39% korisnika lojalno nekom brendu pasta za zube.

VELIKI KORISNICI
S obzirom na veliki postotak velikih korisnika pasta za zube (89%), tj. onih koji ih koriste jednom ili više puta dnevno, ne postoje prevelike razlike u odnosu na prosjek populacije. Među ovim korisnicima nalazimo 53% žena i 47% muškaraca, najviše ih je u dobi od 20 do 49 godina, srednje su obrazovani i zaposleni, žive na području Zagreba i okolice te Dalmacije.

Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i veliki značaj pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni.

Više od tri četvrtine velikih korisnika kategorije slaže se s tvrdnjom da pasta za zube treba osvježavati dah, a dvije petine voli biljni okus zubne paste i zubne paste blagog okusa. Ne slažu se da su sve zubne paste iste. Ukupno ih 30% kupuje paste za izbjeljivanje zuba. Samo jedna četvrtina svakodnevnih korisnika pasta redovito koristi vodice za usta. Tek 15% njih kupuje paste u ljekarnama.

BRENDOVI I KORIŠTENJE
Osim općenitog praćenja kategorije pasti za zube, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih šest mjeseci.

Među velikim korisnicima kategorije pasti za zube od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Aquafresh – u zadnjih šest mjeseci ovu je pastu koristilo njih 49%. Na drugom se mjestu nalazi Colgate s 42% korisnika, a na trećem Signal s 39% korisnika.
Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend po lojalnosti je Aquafresh s 10% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati na ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.