Predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser najavio je moguće izvozne poslove ove kompanije u Rusiju posredstvom tvornica u BiH i Srbiji, nakon uvođenja ruskog embarga za europske poljoprivredne proizvode.

Perutnina Ptuj izvozi u Rusiju manje količine mesa, a trenutno još nije poznata promjena u tržišnim tokovima. Istina je da embargo može imati utjecaja na naše buduće poslovne planove u ovoj zemlji u kojoj smo u završnim razgovorima za neke veće izvozne poslove”, rekao je za ljubljanski Dnevnik prvi čovjek Perutnine Roman Glaser.

On je ukazao a činjenicu da nisu svi pogoni ove grupacije pokriveni zabranom.

“To znači da je potencijal realizacije posla, na primjer, iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kojima je Rusija tradicionalno naklonjena, i dalje aktualan”, optimističan je Glaser.

Podsjećanja radi, Perutnina ima u BiH tvornice u Hadžićima i Brezi. Zbog embarga Rusiji su hitno potrebni alternativni dobavljači piletine koje ona već traži u Brazilu. Da je izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju šansa i za bh. proizvođače, ocijenio je analitičar Vajsko-trgovinske komore BiH Duljko Hasić u izjavi za Oslobođenje.

“Ovo s Rusijom je dobra prilika za naše kompanije, bez obzira na to što je Rusija daleko i što su troškovi transporta visoki. Mora se računati na to da će europske i američke kompanije posljedice embarga osjećati duže od godinu, koliko traje zabrana uvoza, jer će izgubiti tržište. Bilo bi dobro da bh. izvoznici i asocijacije privrednika pokušaju pronaći način da se naši proizvodi nađu na tom tržištu”, smatra Hasić.

Ruskim embargom na uvoz govedine, svinjetine, peradi, voća, povrća, ribe, sira, mlijeka i mliječnih proizvoda europska prehrambena industrija je na jednu godinu ostala bez svog drugog najvažnijeg izvoznog tržišta.

Embargo će daleko najviše osjetiti njemački proizvođači hrane za koje je Rusija jedno od ključnih izvoznih tržišta. Njemačke tvrtke u Rusiji izvoze 1,35 milijardi prehrambenih proizvoda godišnje. Također, Sjedinjene Države će imati velike gubitke jer izvoze u Rusiju za jednu milijardu eura prehrambenih proizvoda godišnje, od čega oko 250 milijuna predstavlja samo piletina. (SEEbiz / STA)