Slovenski trgovci i obrtnici, barem oni uz granicu s Hrvatskom, smatraju da će se smanjiti zanimanje hrvatskih kupaca za njihove proizvode i usluge nakon ulaska RH u EU, javlja u nedjelju agencija STA.

Tako u udruženju trgovaca i obrtnika u Brežicama navode da će se zanimanje Hrvata za ‘shopping’ ili obrtničke usluge u pograničnim slovenskim krajevima smanjiti jer više neće biti povrata PDV-a, te da će iz istog razloga pasti i zanimanje slovenskih kupaca za jeftinijim proizvodima u Hrvatskoj.

Hrvatskim kupcima se nakon 1. srpnja više neće vraćati PDV, pa će njihov interes ovisiti isključivo o cijenama i o njihovoj financijskoj mogućnosti, izjavio je za STA predsjednik trgovinsko-obrtničke komore u Brežicama Janko Hrastovšek, dodajući da je posjet hrvatskih kupaca u pograničnim trgovinama već opao zadnjih godina.

Slovenski se obrtnici uz granicu ujedno pomalo pribojavaju moguće konkurencije hrvatskih kolega koji su jeftiniji, pa ih doživljavaju kao “nelojalnu konkurenciju”. Zabrinuti su i zato što Slovenija pred ulazak Hrvatske u EU još nije zaštitila svoje tržište rada na pravi način, rekao je Hrastovšek.

Kako navodi STA, u pograničnim krajevima s Hrvatskom pad prometa najviše očekuju slovenski vulkanizeri jer smatraju da su niže cijene guma i pratećih usluga koje su dosad mogli ponuditi u odnosu na hrvatske kolege ponajviše bile determinirane povratom PDV-a, što će ulaskom Hrvatske u EU otpasti.

Bez povrata PDV-a slovenski vulkanizeri ostaju bez komparativnih prednosti u odnosu na hrvatske kolege, ocjenjuje se. Neke vulkanizerske radionice uz granicu potpuno su ovisne o kupcima iz Hrvatske i postoji bojazan da će čak poslije 1. srpnja morati staviti ključ u bravu. (H)