pevec-kupac-midiUkoliko skupština vjerovnika prihvati stečajni plan tvrtki Pevec d.o.o. u stečaju i Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju od početka iduće godine ovaj trgovački lanac nastavit će svoje poslovanje kao dioničko društvo Pevec d.d.

Rekao je to stečajni upravitelj Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju, Darko Šket, na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu održane nakon sastanka odbora vjerovnika obaju trgovačkih društava.

Odbori vjerovnika, kazao je, jednoglasno su prihvatili stečajni plan koji predviđa reorganizaciju i nastavak poslovanja tvrtke pri čemu će vjerovnici svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele u budućoj tvrtki.

Odluke odbora o završetku stečajnog plana upućene su na glasanje skupštinama vjerovnika koje će se održati od 5. do 8. prosinca 2011. godine.

“Pevec d.d. bi imao ukupno 725 dioničara. Najveći udio imala bi Republika Hrvatska od 21,6%, zatim Hypo-Alpe-Adria-Banka 6,8%, Samoborka d.d. 3,5% i Zagrebačka banka 3,2%, a mali bi dioničari ukupno raspolagali s 51% dioničkog udjela”, naglasio je Šket te dodao kako bi potraživanja radnika prema tvrtki bila podmirena u roku od 270 dana nakon zaključenja stečajnog postupka. Svi radnici, kojih trenutno ima oko 900, ostaju u radnom odnosu.

U prvih devet mjeseci ove godine obje su tvrtke u stečaju ostvarile oko 450 milijuna kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja procjenjuje se na oko 10 milijuna kuna. Godinu će zaključiti s oko 600 milijuna kuna prihoda, a dobit bi trebala ili ostati na spomenutoj razini ili biti čak i nešto veća, kazao je Šket.

Mira Ilinčić, stečajna upraviteljica bjelovarskog Pevec d.o.o. u stečaju, istaknula je kako će temeljni kapital Peveca d.d. iznositi 123 milijuna kuna. “Novo društvo imat će dobar početak jer su sve obaveze sanirane te ostaje za podmiriti samo preostala potraživanja radnika u iznosu od 24 milijuna kuna u oba društva, a što smo predvidjeli stečajnim planom”, kazala je.

“Vjerovnici su zadovoljni radom stečajnih upravitelja te upravo stečaj Peveca mora biti primjer svima, pa i državnim institucijama, kako odlazak u stečaj ne znači puku likvidaciju poslovanja, nego može biti i prilika za novi početak”, istaknuo je Mićo Ljubenko, opunomoćenik vjerovnika.