VijestiZemljaPevec u problemima, niječe da ga preuzima Ivica Todorić

Pevec u problemima, niječe da ga preuzima Ivica Todorić

pevec-todoric-ftdSve su to izmišljotine i podmetanja, koja je smiješno i komentirati, no u vrijeme krize i te kako narušavaju poslovni ugled tvrtke, ogorčeni su u Pevecu na najnovija nagađanja kako je tvrtki voda već toliko do grla da se prodaje Ivici Todoriću.

Poželjna udavača?
Dio duga Todoriću, odnosno Agrokorovoj Jamnici, nedavno je kompenziran davanjem glavnine prijevozničkih poslova Jamnice Pevec transportima, što je naljutilo male prijevoznike Pisarovine i Jastrebarskog.

Jednoj od Pevecovih tvrtki nedavno je, doznajemo, blokiran račun zbog nepodmirenih dugovanja, pa su mediji počeli nagađati da ga kupuje austrijski Baumax, potom njemački OBI, što nijedna strana nije opovrgnula.

– Svojim širokim asortimanom ponude Pevec je jedinstven na prostoru Europe, a možda i u svjetskim razmjerima. OBI na policama nudi tek od 30 do 40 posto artikala koje drži i Pevec, pa bi se isto tako moglo kazati i da Pevec želi kupiti OBI – poručio je ovih dana Zdravko Pevec, koji je i danas opovrgnuo te priče, tvrdeći da se u novonastaloj situaciji gospodarske krize već uhvatio u koštac s restrukturiranjem i prilagođavanjem poslovanja – i ne prodaje tvrtku.

– Tvrtka se već intenzivno bavi i rješavanjem problema naplate potraživanja i podmirenja obveza. Osjetno su smanjene obveze prema dobavljačima, a potraživanja se naplaćuju sporije – odgovara Pevec, odrešito opovrgavajući i glasine onih koji tvrde da je njegova tvrtka postala poželjna udavača Ivici Todoriću.

Umjesto konkretnijeg odgovora, iz Agrokora pak danas poručuju tek kako s Pevecom imaju dobre poslovne odnose i veliki su poslovni partneri. Treba li uopće Todoriću Pevec zna li se da je već bacio oko na Getro, a ovih se dana, suočen s padom maloprodaje, rješava svega što mu ne donosi dovoljan prihod?

Za manje od godinu dana, otkako ga je preuzeo, Todorić je jučer prodao i najveći crnogorski maloprodajni lanac Štampu tvrtki Rokšed iz Podgorice.

I to za mnogo manju svotu od 2,5 milijuna eura, koliko je platio Štampu i naknadno joj pripojen Trgopres, a nedavno i Mlinar (zadržavši mlinove i silose) pripremajući se, kako je najavljeno iz Agrokora, za novi veliki investicijski ciklus koncerna u idućem razdoblju.

Akvizicija bez koristi
Dragan Munjiza, nekadašnji predsjednik uprave Konzuma, a danas čelnik Gastro Grupe, kaže kako osobno ne vidi nikakve koristi od kupnje Peveca ili Getroa.

– Jedini poslovni razlog koji bih mogao uočiti, ako za to ima slobodnih sredstava, bio bi “obrambeni” potez Agrokora kako Pevec ili Getro ne bi kupio netko drugi i time udario u “meki trbuh” koncernu – kaže Munjiza.

Getro je, naime, prisutan na svim mjestima gdje je prisutan i Velpro, tako da bi to bilo dupliranje kapaciteta, a Pevec je druga vrsta biznisa koji traži i slobodna sredstva, vrijeme i ljude za restrukturiranje.

– Ako bi postojao razlog kupnje Getroa ili Peveca, tada Agrokoru treba čestitati na hrabrosti i trudu da bitne kompanije ostanu u kapitalno hrvatskome vlasništvu. Osobno, spas za bilo koju hrvatsku kompaniju vidim u iskoraku u Europu. Veličina Hrvatske, pa i regije, ne dopušta stvaranje dovoljne mase za dugoročan otpor velikim igračima kao što su Carrefour ili Tesco.

Stoga bih ja, kad bih trebao izabrati između Getroa i Peveca, investirao u Pevec – objasnio je Munjiza. Ističe kako u vrijeme krize opstaju samo oni koji mogu zaštititi svoje domicilno tržište, sačuvati kvalitetne ljude da se ne “potroše” te investirati u ono što je jeftino.

Danas je, dodaje, zaista mnogo kompanija koje su točno 50 posto jeftinije po bilo kojoj metodi procjene, nego prije godinu dana, i uklapaju se u srednjoročnu strategiju. (Večernji list)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...