mercator-ftdKapitalski sklad ocjenio je ulaganje u Pivovarnu Lašku prerizičnim zbog nejasne poslovne isprepletenosti tvrtki povezanih sa celjskom pivovarom

Još uvijek nije poznato koliko je ponuda za kupnju 10-postotnog udjela u Mercatoru i 23-postotnog udjela u Pivovarni Laško zaprimila Nova ljubljanska banka. Rok za zaprimanje ponuda istekao je u ponoć. Izvjesno je jedino da je zaprimljena obvezujuća ponuda Posebne družbe za upravljanje (PDU) u vlasništvu slovenskog Kada (Kapitalski sklad), ali samo za kupnju dionica Mercatora.

Pojedinosti KAD-ove ponude nisu objavljene, kao ni način financiranja ukoliko ponuda bude prihvaćena. Prema neslužbenim informacijama nedavno utemeljeni PDU bi kupnju financirao kreditom poslovnih banaka, za kojega bi djelomično jamčio KAD, a dijelom bi ga osigurali zalogom dionica.

Odluku da se odzovu na natječaj NLB-a u KAD-u obrazlažu očekivanim prihodima od preuzetih rizika. Tako su prevelikim rizikom ocijenili kupnju dionica Pivovarne Laško zbog međusobne poslovne isprepletenosti tvrtki iz sustava kojim upravlja Boško Šrot, piše slovenski list Dnevnik pozivajući se na neslužbene izvore. Godišnja izvješća pokazalu su, naime, da su novce Infond Holdingu, preko kojeg Šrot kontrolira Pivovarnu Lašku, posuđivale i tvrtke vlasnički povezane s Pivovarnom Laško.  Ta razliku od kredita koje su Pivovarni Laško odobravale poslovne banke, ovi krediti su vrlo rizični i nije jasno kakve bi mogle biti posljedice na povezane kompanije ukoliko bude pokrenut  insolventni postupak nad Infond Holdingom. Godišnja izvješća ne otrkivaju koje su tvrke iz sustava najizloženije prema Infond Holdingu, no neslužbeno je riječ o Unionu i Radenskoj.

Zbog financijske krize Infond Holding se krajem prošle godine našao na rubu kapitalne adekvatnsoti nakon odluke NLB-a da mu ne odobri nove zajmove, pa je pitanje trenutka kada će to mariborsko društvo konačno pokleknuti zbog insolventnosti. Dnevnik navodi da su i ostale slovenske banke odbile refinaciranje ili reprogramiranje kredita Infond Holdinga te da dogovoraju zajedničku prodaju dionica. Štoviše, jedna slovenska banka odbila je refianncirazi i jedan kredit Pivovarni Laško koji je istekao ovih dana, iako je novčani tok kompanije stabilan.

Infond Holding je u ponedjeljak sedam banaka vjerovnika pozvao na zajedničku prodaju dionica i udjela kojima je jamčio otplatu kredita, kako bi se većim ponuđenim paketima ostvarila povoljnija cijena. Prihod od moguće prodaje imao bi presudan utjecaj na kapitalsku adekvatnost Infond Holdinga i moguće poketanje postupka prisilne naplate ili stečaja, a i na plaćanje slabije osiguranim vjerovnicima. Pri tome valja podsjetiti da je Infond krajem prošle godine dionice Pivovarne Laško u svojoj bilanci knjižio po znatno većoj vrijednosti od tržišne, tako da bi us lučaju da banke pri prodaji ostvare nižu cijenu morao ozbilnlno korigirati bilancu, što bi ga konačno gurnulo u insolventnost. (Banka.hr)