VijestiSvijetPhilip Morris najavljuje novu tvornicu u zapadnoj Ukrajini

Philip Morris najavljuje novu tvornicu u zapadnoj Ukrajini

Američki duhanski div Philip Morris objavio je u utorak da će u prvom tromjesečju iduće godine u zapadnoj Ukrajini otvoriti novi proizvodni pogon vrijedan 30 milijuna dolara. Tvornica u okolini Lvova otvorit će 250 novih radnih mjesta.

“Investicija odražava našu spremnost da Ukrajini budemo dugoročni gospodarski partner. Nećemo čekati kraj rata, uložit ćemo odmah”, rekao je glavni izvršni direktor Philip Morris Ukraine Maksym Barabash.

Ukrajini je prijeko potreban strani kapital kako bi obnovila i restrukturirala gospodarstvo, koje je teško stradalo u ruskoj invaziji, napominje Reuters.

Ukrajinski BDP pao je lani za 29,2 posto, najsnažnije od osamostaljenja prije više od 30 godina. U ovoj godini trebao bi prema predviđanjima dužnosnika i analitičara skromno porasti budući da su se poduzeća prilagodila novoj, ratnoj realnosti.

Neke velike multinacionalne kompanije koje su godinama poslovale u Ukrajini nedavno su najavile ulaganja u pokretanje proizvodnje u središnjim i zapadnim regijama, daleko od bojišnice.

Unilever je tako u ožujku priopćio da će uložiti 20 milijuna eura u novi proizvodni pogon u kijevskoj regiji, koji bi trebao biti otvoren iduće godine. Nestle je u svibnju počeo graditi pogon na zapadu Ukrajine, vrijedan 40 milijuna švicarskih franaka (39 milijuna eura).

Philip Morris je od dolaska 1994. u Ukrajinu uložio više od 700 milijuna dolara, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...