Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić ocijenio je danas u Zagrebu da je Agrokorovo preuzimanje Mercatora dio procesa okrupnjavanja kompanija, ali je dodao kako Srbija ima obvezu zaštititi svoje proizvođače i osigurati da se dobar dio njihovih proizvoda nađe u trgovačkim lancima.

Sertić je pritom odgovorio i na neke komentare koji su se pojavili povodom ove akvizicije rekavši kako je riječ o ozbiljnim pitanjima te da ne bi “lako davao odgovore kao što to čine mediji koji prenose izjave da će Srbija tako postati kolonija Hrvatske”.

“To su procesi okrupnjavanja koji će trajati i koji će biti prisutni ubuduće. Imamo obvezu zaštititi naše proizvođače i osigurati da u trgovačkim lancima bude dobar dio proizvoda iz Srbije”, rekao je Sertić Tanjugu.

On je podsjetio kako je o okrupnjavanju bilo je nedavno riječi na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, kada je iznijeta ideja o objedinjavanju nekoliko najvećih poduzeća u regiji jer u suprotnom neće izdržati konkurenciju kompanija iz EU.

“Mora se osigurati preživljavanje velikih kompanija, ali i malih poduzeća koja su naslonjena na velike kompanije. To mogu učiniti samo novim inovacijama, znanjem i velikim radom”, kaže Sertić.

“Moramo mijenjati naše navike, štoviše cijela Srbija mora mijenjati navike. Vrijeme je da se s priče pređe na djela i da to pokažemo u našem svakodnevnom radu, kako bismo pokazali zrelost za ulazak u ozbiljne razgovore s EU”, rekao je predsjednik PKS-a. (Blic.rs)