Plenković: Vlada će razmatrati sve mogućnosti za daljnje smanjivanje inflacije

Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano, naglasio je premijer

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svi aktera, pa i nadzor i pritisk na one koji dižu cijene neopravdano, a da će Vlada razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice Vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere Vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinose usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a Vlada želi da se taj trend nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa.

“Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam posto, smanjivala”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

U vezi problema afričke svinjske kuge (ASK), Plenković je kazao da taj problem osobito postoji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali prijeti i drugim županijama. Podsjetio je da sutra započinje isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.

Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveo je premijer.

Plenković je podsjetio da su u svrhu ublažanja negativnih posljedica pojave ASK-a donijeli dva programa pomoći za oštećene uzgajivače, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, a već u prvim danima pojave te bolesti Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o određivanju zona ograničenja i izdalo naredbu za mjere kontrole radi njezina suzbijanja.

Zahvalio je svima koji sudjeluju u tom procesu – inspekciji, veterinarima, civilnoj zaštiti te policiji koja je aktivirala punktove pod nadzorom.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakLoyalty programi – Trendovi: Ulaganje u dodanu vjernost
Sljedeći članakKonzum pokreće veliku inicijativu za učenike i škole