Trgovci na malo i proizvođači robe široke potrošnje (FMCG) od veljače su suočeni s dosad neviđenim izazovom. Zbog prijetnje koronavirusa primorani su na radikalne organizacijske i logističke promjene. Svatko može osmisliti apokaliptični scenarij, no jedino što je važno jest izlaz iz krize. Mike Dawson, urednik Lebensmittel Zeitunga, zamolio je stručnjake za međunarodnu trgovinu da ih pronađu…

Linda Eatherton, osnivačica, Eatherton Consulting, Chicago:
“Gotovo osam mjeseci živimo u svijetu u kojem je virus covid-19 preokrenuo život i posao. Također je potpuno promijenio način poslovanja trgovaca na malo i proizvođača robe široke potrošnje.

U početku su sve tvrtke ušle u ‘način preživljavanja’. Morale su pokrenuti brze promjene kako bi opstale. Proizvođači robe široke potrošnje zaustavili su pokretanje novih proizvoda i brendova, dok su se drugi borili kako bi police popunili nužnim proizvodima i hranom za sve one koji su ostali kod kuće.

Maloprodajne trgovine doslovno su bile preplavljene kupcima koji su masivno i panično kupovali u nastojanju da si osiguraju zalihe. A svi su imali problema s uvođenjem zaštitnih mjera kako bi zaštitili svoje ‘nužne radnike’.

Iako strah od covida danas nije ništa manji, i opskrbni i potrošački dionici malo su se smirili. Tvrtke i potrošači privikli su se na nove načine ponašanja, dok se nadaju i čekaju povratak u normalu. No, sva predviđanja ukazuju na to da je trenutna situacija novo normalno u dogledno vrijeme.

Komešanje u kanalu iznjedrilo je iz nužde nekoliko novih strategija za koje se ipak čini da će ostati na snazi kao strateški prioriteti za dalje. Strategije u nastajanju za koje se čini da imaju ‘sposobnost zadržavanja’ uključuju:

  • Jače i robusnije poslovne platforme za e-trgovinu, kako za prodaju (B2B) i promociju (B2C) proizvoda
    Potrošači koji su se ranije ustručavali internetske kupovine na platformama su pronašli sigurnost i brzinu. Maloprodajni lanci brzo su se snašli i odlučili poboljšali svoje web stranice i funkcionalnost, dok su trgovci osmislili strategije kojima zaobilaze prodaju licem u lice s poboljšanim mrežnim i virtualnim tehnologijama.

Trgovci na malo koji nisu imali veze s moćnim Amazonom ili oni koji to žele učiniti samostalno krenuli su u otvraranje ‘mračnih maloprodajnih trgovina’ u lokalnim zajednicama radi učinkovitije distribucije i skladištenja zaliha. Div Walmart iskoristio je priliku da pokrene Walmart + i prestigne izravnog konkurenta Amazon Fresh.

  • Osobna prodaja prebacuje se na virtualnu
    Nema više sajmova, izložbi i kongresa. Trgovinska industrija pronašla je način kako relevantne događaje organizirati virtualno. Neki su uspjeli, dok se drugi muče. No, sve što smo naučili je da je online sudjelovanje u razmjeni poslovnih informacija, novosti o brendovima i proizvodima te razvoju prodaje veće i moćnije od dosadašnjih skupih sajmova.

Iako izgradnja osobnog odnosa (jedan-na-jedan) nikada neće nestati, proizvođači robe široke potrošnje brzo shvaćaju da postoji jači i mjerljiviji ROI u izgradnji vlastitih online prodajnih platformi i kreativnom iskorištavanju virtualnih prodajnih platformi. Tvrtka Eatherton Consulting klijentima pruža alate, savjete i upute za navigaciju i optimizaciju virtualnih sajmova. Za potrebe klijenata osmišljavamo i izrađujemo posebne virtualne konferencije za menadžment i prodaju.

Iako kanal i dalje opstaje, možemo očekivati znatnije poremećaje koji će izroditi još više inovacija. Na kraju, kako se svi prilagođavaju valovima pandemije, možemo očekivati mirniji i pozitivniji tijek događaja za sve.“

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!