Slovenski ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek je izjavio da je od Fortenova grupe i potpredsjednika ruske Sberbanke Maksima Poletajeva dobio garanciju da Mercator neće poslije uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do financijskog iscrpljivanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Počivalšek se sastao u Ljubljani i s predstavnicima konzorcija slovenskih dobavljača Mercatora kako bi se razjasnio njihov položaj poslije vijesti da Fortenova namjerava “razbiti” Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim tvrtkama-kćerima u Srbiji i BiH, prenosi Tanjug.

“Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenske dobavljače nakon prijenosa Mercatora na Fortenovu”, kazao je novinarima Počivalšek i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u toku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će slovenskom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uvjeti za razvoj i rast.

Ravnopravan status
Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenski dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenski ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo ostati u Ljubljani.

“Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prijenosom Mercatora na Fortenovu”, kazao je Počivalšek.

Novinarima se obratio i Poletajev koji je rekao da cilj Sberbanka nije ni u kojem slučaju financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Mercatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit dioničarima.

Slovenski portali su ovih dana objavili nepotvrđene informacije o navodnom “razbijanju” Mercatora na više kompanija, pri čemu bi navodno slovenska vlada i dobavljači izgubili dosadašnji utjecaj i tržišni udio, sugerirajući da je razbijanje Mercatora planirano na preporuku ruske banke koja je i najveći dioničar, odnosno kreditor nekadašnjeg koncerna Agrokor.