Vrhunac interesa za trgovačke teme

U usporedbi sa svim prošlim mjesecima u ovoj godini, u studenom je zabilježen najveći broj objava s trgovačkim lancima kao glavnim akterima (ukupno 464)

U studenom se vezano za trgovačke lance tematski najviše pisalo o poslovanju, tj. o poslovnim rezultatima, planovima, otvaranjima novih prodavaonica, zapošljavanju i investicijama.

U usporedbi sa svim prošlim mjesecima u ovoj godini, u studenom je zabilježen najveći broj objava s trgovačkim lancima kao glavnim akterima (ukupno 464), no poredak vodećih trgovačkih lanaca nije se promijenio.

Kao i u proteklim mjesecima na prvom mjestu je Konzum, a na drugom Lidl. Spar je, kao i u listopadu, na trećem mjestu.

trgovacki lanci-broj objava

ASORTIMAN I POSLOVANJE
O Konzumu se najviše objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda. Ovaj segment nosi 37% ukupnog broja objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac.  Druga po zastupljenosti, i to s razlikom od samo 1%, je tematika vezana za poslovanje, poslovne planove, rezultate i Upravu.

Mediji su prenijeli vijest o otvorenju Super Konzuma na Kukuljanovu s asortimanom od 20 tisuća različitih prehrambenih i neprehrambenih artikala te je posebno naglašeno kako je novi Konzum zaposlio 60 djelatnika.

Za prosinac je najavljen projekt “discovery shopping” u prostoru bivšeg Mercatora na Vukovarskoj ulici. Najavljuju ga kao najmoderniji maloprodajni prostor u regiji koji će na 5.100 metara četvornih omogućiti i Konzumovim partnerima da ponude svoj asortiman i sadržaje.

Na samom je završetku mjeseca s radom krenuo novi web shop Konzum klik te je na zagrebačkim Vrbanima uređen specijalizirani centar koji je namijenjen isključivo online segmentu poslovanja, a osim kućne dostave, kupci će moći i osobno preuzeti narudžbu u samom centru.

O Lidlu i Sparu najviše se objavljivalo vezano za poslovanje, s udjelom od 41% za Lidl te 43% za Spar. Lidl je raspisao natječaj kojim dodjeljuje stipendiju za Dualni studij internacionalne trgovine. Za vrijeme studija pokriva troškove školovanja te mjesečna primanja kao i troškove smještaja za vrijeme odrađivanja prakse koja se prve dvije godine odvija u Njemačkoj, a na trećoj godini u Hrvatskoj.

Spar, koji ove godine slavi deset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj, predstavio je portal Dobartek.spar.hr koji na jednom mjestu nudi velik broj provjerenih recepata, no i dodatne sadržaje. Direktor Spara Helmut Anton Fenzl je pak najavio kako će do kraja godine na tržište Austrije, Mađarske i Slovenije izvesti hrvatskih proizvoda u vrijednosti 60 milijuna eura te je pozvao proizvođače na još snažniju suradnju.

teme o kojima mediji najcesce pisu

TISAK vs. INTERNET
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje, planove i rezultate s udjelom od 36,42% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 29,09%.

U studenom se više objavljivalo u tiskanim medijima (63%). Mediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija, a slijedi portal www.jatrgovac.hr.

U studenom se o svim temama više objavljivalo u tiskanim medijima, osim kad je riječ o temi usluga i odnosa prema kupcima. Za poslovanje, najzastupljeniju temu u studenom, zabilježen je gotovo podjednak broj objava na portalima i tiskanim medijima, no s ipak malom prednošću tiskovina. Udio objava u tiskovinama iznosi 51,50% u odnosu na 48,50% objava na portalima.

Ines Kovačić
PressCLIPPING
Press-clipping-logo-potpis-wide1

Prethodni članakU studenom prodano 179.798 0,7l boca Jägermeistera
Sljedeći članakVoćni + Moćni čaj iz Francka – Goji-Nar i Brusnica-Marakuja