Predsjedanje Vijećem EU-a prilika za bolju startnu poziciju za gospodarstvo

Direktor Vlahović Grupe Natko Vlahović smatra da je predsjedanje odlična prilika za hrvatsko gospodarstvo, ali da ono "realno nije pripremljeno ni informirano za predsjedanje EU-om"

Predsjedanje Vijećem EU-a prilika je za hrvatsko gospodarstvo, no pitanje je li se za to dobro pripremilo, rečeno je u četvrtak na skupu “Ekonomski aspekti predsjedanja RH Vijećem EU” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i MBA Croatia.

“Često je kod predsjedanja naglasak na prilikama za organizaciju događanja, no to je sekundarno. To se ionako redovno radi i to je nešto kratkoročno, što traje šest mjeseci. Puno važniji je utjecaj na politiku, sustav unutar EU-a, a posebno je bitno donošenje proračuna”, rekao je savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marko Jurčić.

“Sad je naša prilika da utječemo na te elemente kako bismo što bolje gurali naše interese. Tih šest mjeseci je zapravo potencijal stvaranja bolje startne pozicije za naše gospodarstvo u idućih sedam do osam godina”, dodao je.

Direktor Vlahović Grupe Natko Vlahović smatra da je predsjedanje odlična prilika za hrvatsko gospodarstvo, ali da ono “realno nije pripremljeno ni informirano za predsjedanje EU-om”. Dodao je kako treba uzeti u obzir da je to prvo predsjedanje i da Hrvatska nema praktičnih iskustava.

Kao problem je istaknuo što Hrvatska nema konkretan fokus, “hoće li biti gospodarstvo ili političke i europske teme”. Naveo je primjer Estonije koja je imala jak fokus na digitalizaciju tijekom svog predsjedanja te Maltu koja se usmjerila na kriptovalute.

“Ne treba imati prevelika očekivanja, šest mjeseci jako brzo prođe. Mi možemo tu graditi svoje prioritete, ali nema puno prostora. Zato male zemlje obično biraju jedan fokus. Mi smo se odlučili za politički fokus – proširenje”, rekla je viša znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose Senada Šelo Šabić, dodajući kako je pitanje koliko je to za Hrvatsku dobro.

Istaknula je da se uspješnost predsjedanja mjeri donesenim zakonodavnim aktima, te kako nije dobra okolnost što Hrvatska predsjeda na početku novog mandata Europske komisije.

“U gospodarskom aspektu, tih šest mjeseci je toliko brzo da ne treba imati prevelika očekivanja. Ono što do sada nisam vidio je uska suradnja javnog i privatnog sektora. Mislim da je to jedan od najvećih izazova i u prošlosti, i u budućnosti”, rekao je predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević, identificirajući kao ključan problem sektor malih i srednjih poduzetnika koji, kako je rekao, podnose najveći teret pretjerane regulacije u Europskoj uniji.

Viši konzultant tvrtke MKPS Domagoj Juričić pokudio je privatni sektor kazavši da se treba pogledati u ogledalo.

“Ne možemo se izvlačiti na to što Vlada može učiniti i što bi bilo kad bi bilo. Pitam se što vi zapravo očekujete, želite li biti reaktivni ili proaktivni? Političko odlučivanje unutar Hrvatske preslikat će se na odlučivanje unutar Europske unije. Ako ste pasivni i niste artikulirali interese Vladi, ne možete drugo ni očekivati”, rekao je Juričić.

Prethodni članakPočivalšek: Mercator neće biti razbijen na više kompanija
Sljedeći članakSvjetski stručnjaci za maloprodaju podijelili znanja s Konzumovim zaposlenicima