25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 21:58
Tržišne komunikacijeDOPPodravka i sindikati postigli dogovor oko novog sustava plaća

Podravka i sindikati postigli dogovor oko novog sustava plaća

Pregovarački timovi Podravke i Belupa te Sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD završili su aktualni krug pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora Grupe Podravka na temu uvođenja novog sustava plaća. Podravka tako uvodi pravedniji i moderniji sustav plaća koji će zamijeniti dosadašnji, tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine. Implementacija novog sustava plaća krenut će s 1. prosinca ove godine, što znači da će radnici svoje nove platne listiće moći vidjeti u siječnju 2024., objavljeno je iz kompanije.

Novim sustavom poslovi će biti razvrstani prema stupnju složenosti radnog mjesta te u pripadajuće im platne razrede. Bruto ugovorena plaća radnika moći će se kretati unutar cijelog raspona odgovarajućeg razreda.

Također, uvodi se i nova, viša osnovica za obračun dodataka na plaću za posebne uvjete rada, kao i viša osnovica za obračun staža, ali i druge dodatke poput smjenskog ili prekovremenog rada, što je zasigurno najveća pogodnost za radnike.

Osim toga, novi sustav daje veće mogućnosti napredovanja radnika koji sjajno obavljaju svoj posao, što do sada nije bilo moguće jer je dosadašnji sustav bio temeljen isključivo na stručnoj spremi.

Ključno je i to da se uvođenjem novog sustava plaća nijednom radniku plaća se neće umanjiti ni za cent, a velikom broju njih ona će se i povećati.

“Iznimno sam zadovoljna dogovorom o uvođenju novog platnog sustava u Podravku i Belupo jer smo na ovaj način ispunili važno obećanje i obvezu koju smo imali prema svim radnicima. Postojeća tarifa, koja je stvorila puno nelogičnih i nepravednih ishoda, nakon 27 godina primjene odlazi u povijest. Želim još jedan put istaknuti da, zbog prijelaza u novi sustav, plaća neće nikome pasti niti za jedan cent, ali i sa zadovoljstvom dodati da će velikoj većini radnika, upravo zbog novog sustava, plaće porasti jer će novi sustav ispraviti nepravde i nelogičnosti postojeće tarife. Polazna razina plaća s kojom se ulazi u novi sustav bit će plaće koje će rezultirati iz povećanja koje je provedeno s 1. srpnja ove godine. Zahvaljujem svim sindikalnim predstavnicima na višemjesečnom strpljivom i upornom radu na ovoj vrlo složenoj materiji”, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Martina Dalić (druga slijeva) s predstavnicima sindikata

“Uvjeren sam da smo današnjim potpisom Aneksa Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka kroz pregovore s Upravom Podravke pronašli način za rješavanje višegodišnjih nepravdi u plaćama radnika koje su proizlazile iz dosadašnjeg tarifnog sustava koji se desetljećima narušavao i na što smo sve do sada, zajedno s članovima sindikata, konstantno upozoravali poslodavca. Međutim nismo uspijevali iznaći rješenja, jer za ovakav jedan pothvat nije bilo dovoljno niti volje, a ni odlučnosti od strane dosadašnjih Uprava. Predsjednica Dalić prepoznala je važnost ovog problema pa smo proteklih mjeseci usuglašavali naše stavove i vjerujem da će mnoge nepravde među radnicima biti ispravljene te da će novi platni sustav biti razumljiviji, pravedniji i motiviraniji za sve radnike. Zadovoljan sam postignutim, jer evo već od slijedeće plaće, plaće za srpanj, radnici Podravke osjetit će povećanje osnovne plaće i bruto dodatka što smo aneksom potpisali u lipnju, a promjena tarifnog modela još će otprilike za trećinu radnika, njih gotovo tisuću, od čega najveći dio dolazi iz Proizvodnje i Logistike, značiti pozitivne korekcije u plaćama. Valja istaknuti kako će ovim Aneksom biti promijenjen i način obračuna dodataka na plaću, čime će se ostvariti dodatna povećanja za radnike koji ostvaruju pravo na njih. Koristim priliku zahvaliti svim članovima sindikata na podršci i povjerenju, jer su svojim članstvom u sindikatu omogućili reprezentativnim sindikatima koji su činili pregovarački tim, da u Podravki budemo ravnopravni partneri poslodavcu kroz pregovore o Kolektivnom ugovoru”, izjavio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV kao voditelj pregovaračkog tima sindikata.

Nove ugovore o radu s utvrđenom bruto ugovorenom plaćom radnici će dobiti u listopadu i studenome. U narednom razdoblju organizirat će se i brojni informativni sastanci s ciljem dodatnog upoznavanja s načinom prijelaza u novi sustav plaća i mogućnostima koje on nudi.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...